DOLAR
32,3627
EURO
34,9648
ALTIN
2.326,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Muğla Oda ve Borsalar Ortak Toplantısı

Muğla Oda ve Borsalar Ortak Toplantısı

Muğla Oda ve Borsalar Ortak Toplantısı

2019 Yılı Muğla Oda ve Borsalar Ortak Toplantısı, Bodrum Ticaret Odası’nda (BODTO) yapıldı. 

Toplantıya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ile Av. Burak Erbay, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ile Muğla ve ilçelerindeki oda ve borsaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

MUĞLA’YA 3 MİLYON YABANCI TURİST GELDİ

Toplantı Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’un açılış konuşmasıyla başladı. Mahmut Serdar Kocadon, Muğla Oda ve Borsalarını Bodrum’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:

“2006 yılından beri Muğla’da toplantıları yapıyoruz. Artık bu toplantılarımız diğer odalara da örnek olmaya başladı. Odalar ve Borsalar Kanunu ile de zorunlu hale geldi. Tahakkuk eden vergi gelirlerinde ülke genelinde Muğla ilimiz 7’nci sıradadır, bu bizim için gurur verici bir olaydır. Tüm Muğlamızda 365 bin kişiyi istihdam eden bir kapasiteye sahibiz. Bu yılın ilk 9 ayında ilimizde kurulan şirket sayısı 1153 olup gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 3 milyondur. 2019 yılında tüm Muğla’da 8 tane yabancı yatırımcı almışız. Sosyal gelişmişlik endeksi 0.71. Kişi başına gayri safi katma değerimiz 15 bin TL olmaktadır. Bunlar Muğlamız için umut verici olaylardır. Doğru planlama yapmak zorundayız. Biz her sene bir seneyi planlamak yerine 10 yıl sonraki programımızı yaparsak bizim için daha iyi olacak.”

Bu yıl Muğla’ya gelen yabancı turist sayısının arttığını söyleyen Mahmut Serdar Kocadon, yerli turist sayısının İstanbul seçimlerinin de etkisiyle sabit kaldığını söyledi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

“Bodrum bizim incimiz ama Bodrum’u Muğla’nın dışında tutmak söz konusu değil. Bölgenin tarihsel boyutuna bakacak olursak, Helen Uygarlığının yerleştiği Milas, Fethiye’de Likya uygarlığı, Karya uygarlığı, Lelegler, Labranda, Hiarapolis’e kadar uzanan çok büyük ve önem arz eden bir bölgede yaşıyoruz. Anadolu coğrafyasının en önemli medeniyetlerinin kurulduğu bir bölgede yaşıyoruz. Binlerce yıl hem deniz ticareti hem tarımsal açıdan hem de kültür açısından dünyanın en zengin coğrafyasında yaşıyoruz. Böylesine önemli bir bölge olan Muğlamızda tek başına değil kolektif düşünmek çok önemli. O nedenle bu toplantıları düzenleyen değerli Oda Başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Her işin başı ekonomi, dolayısıyla ekonomik gelişim diğer gelişmeleri de beraberinde getiriyor. Bölgemizdeki ekonomiyi yaratan insanlar olan sizlerle aynı platformda buluşarak işbirliğini geliştirmeliyiz. Biz Muğla’yı turizmi, tarımı, ticareti, denizciliği, kültürü ile bir bütün olarak düşünerek o şekilde hareket etmeliyiz. Bu işbirliği sayesinde ülkemize çok büyük bir katkı sağlayabiliriz. Biz siyasi düşünceleri bir kenara bırakarak bütün belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle, Odalarımızla hep birlikte bu toprakları eskiden olduğu gibi medeni, güzel o huzurlu, refah günlerine döndürebiliriz bunların çalışmaları içerisindeyiz. Bizim açımızda artık Dünya, Bodrum’a bakarken Lelegleri, Karyalıları, Luileri, Osmanlıları sonra bizi ve bizim yarattığımız değerleri görecek. Bizler bu yolda kararlıyız, sizlerin de desteklerini bekliyoruz.”

Aras’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan başından beri bu toplantılara katıldığını ve konuşulanları ilgiyle takip ettiğini anlatarak, “Ülkemizin bu tür birlikteliklere, yine birlikteliklerin oluşturduğu hoşgörüye, çalışmaya, dürüstlüğe, girişimciliğe ve güvene ihtiyacı olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ben o nedenle bu toplantıları çok önemsiyorum. Buraya gelirken istek ve heyecanla geliyorum” diye konuştu.

ÇÖPÜNÜ BURAYA BIRAKIYOR AMA PARASINI ALIP GÖTÜRÜYOR

Bodrum gibi turizm yerlerinde faaliyet gösteren büyük işletmelerin parayı buradan kazandığını fakat vergisini İstanbul’a ödediğini belirten Milletvekili Özcan,  işletmelerin faaliyet gösterdikleri yerlere vergi ödemeleri konusunu mecliste gündeme getirecekleri dile getirerek “Çünkü bu konuda artık bir çöp yaratıyorlar. AVM ambalajından tutun da bir çok ürününün çöpünü de buraya bırakıyor. Ama parasını alıp götürüyor. O anlamda düşünülebilir” şeklinde konuştu.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise ekonomi üzerine yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Ekonomi çok kırılgan bir sektör. Her şeyden etkilenebiliyor. Ülkenin konumu, o anki durumu, komşularınızla, Dünya ile ilişkileriniz, her şeyi çok çabuk etkileyebiliyor. Biz de bu anlamda önemli bir süreçten geçiyoruz. Biliyorsunuz, harekat, Amerika’nın tutumu, Avrupa Birliği’nin tutumu ciddi bir risk oluşturdu ama seçim döneminden itibaren olumsuz görünen dengeler yavaş yavaş rayına girmeye başlıyor. Tabi bundan hepimiz mutlu oluyoruz. Vatandaşın daha refah içinde yaşamasını kim istemez. 3 yıl önce Bodrum’da göreve başladığımda turizmde ciddi sıkıntılar vardı ama şimdi çok daha umutluyuz, iyiyiz.”

Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay da yaptığı konuşmada yeni vergi yükümlülükleri hakkında görüşlerini bildirdi. Toplantı katılımcıların görüşlerini sunmalarıyla devam etti.

polat-galle