CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, deprem başta olmak üzere doğal afet sonucu yıkılma tehlikesi altında olan binaların tespiti için neler yapıldığını sordu.
Bodrum Gündem Haber
Bodrum, Marmaris, Köyceğiz ve Fethiye başta olmak üzere Muğla’nın, Ege’nin en etkin deprem kuşağı olan Girit-Rodos yayı üzerinde yer aldığını hatırlatan Alban, bu yayın birleştiği yerler olan Fethiye, Bodrum, Marmaris’in, tıpkı geçmişte olduğu gibi gelecekte de depremlerden etkilenebileceğini kaydetti.
Kaç Bina Tespit Edildi?
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada, 1500’lü yıllardan itibaren çeşitli zamanlarda 7 ve üstü büyüklüklerde 23 depremle sarsıldığını vurgulayan CHP’li Alban, “Öte yandan, büyüklüğü 7’nin altında ancak etkisi şiddetli olan depremler de meydana gelmiştir. Ege Denizi’nde Bodrum ve Kos açıklarında 21 Temmuz 2017’de 6,6 büyüklüğünde deprem olmuştur. Aynı gün 200’e yakın artçı sarsıntı yaşanmıştır. Bunun gibi yaşanabilecek başta deprem olmak üzere, tüm doğal afetler için planlı bir çalışma yürütülmelidir” dedi.
Bakanlık Depreme Hazırlıksız
Depremler ve büyük doğa olaylarına karşı sağlıklı önlemlerin alınmasının acil bir öneme sahip olduğunu belirten Alban, depreme karşı önlem almak için kapitalist piyasacı ve rantçı yaklaşımlar reddedilmesi gerektiğini ifade etti.
AKP iktidarlarının depreme ve sonuçlarına duyarsız kalmasını eleştiren Alban, “Türkiye bugün 20 yıl önceki Marmara depreminden daha iyi durumda değildir. Yer seçimi kararlarında, yapı tasarımı, üretimi ve denetiminde bilimsel düzen yoktur. Öyle ki sorunlu dolgu alanları, dere yatakları ve kıyılar, CHP’li belediyelerin tüm engelleme çalışmalarına rağmen, Bakanlık eliyle talana ve yağmaya açılmakta, her yere AVM ve çok yüksek katlı binalar yapılmaktadır. Bakanlık depreme hazır değil, sadece laf üretiliyor” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle CHP’li Alban, şu soruları yöneltti: