DOLAR
32,3424
EURO
35,0948
ALTIN
2.310,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Nafaka’cılar

Memleketin elbette çok daha ciddi sorunları var, hele bu dönemde oldukça fazla ama bir konu daha var ki oldukça sıkıntılı ve artık acil bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor.Bir sorunu değerlendirirken sadece sebepleriyle değil, sonuçları itibariyle de ele almak gerekiyor.

Etrafınızda boşanmalara sanırım fazlasıyla şahit olmuşsunuzdur. Artık evlilikler yürümüyor çünkü. Nerdeyse her 10 çiftin 5’i ayrılıyor. Bunun da sebepleri var ama oralara girmeyelim şimdilik, o çok daha ayrı bir konu.

Evlilik nasıl olağan bir durum ise, boşanmakta öyle olmalı ama maalesef öyle olmuyor.

Bitirmeyi, gitmeyi falan bilmiyoruz bu ayrı bir sorun ama asıl mevzu sonraki fasılda.

Artık kronikleşen, her türlü iyi niyet ve doğru algıya rağmen bir türlü izahı olmayan, içinde mantığa dair en ufak bir kırıntı olmayan, hatta kadınlara yönelik şiddetin sebeplerinden biri olan nafaka saçmalığına gelelim.

Tabi ki evliliklerde kadınlar genellikle ev işleriyle uğraştıklarından, hele birde çocuk varsa başka şansları olmadığından, eve giren para ile direk bağlantıları olmayabilir gibi gözükebilir ama gerçekte en az erkekler kadar onlarında o para girdisinde katkıları var. Her ne kadar erkekler bunu kabul etmek istemeseler de gerçekte durum bu.

Buraya kadar eyvallah ama bu durum çok karmaşık . İnce ayarı hiç yapılmamış bu mevzunun.

Diyelim ki yeni evlenen bir çift boşandılar. Yine tahminen 1 yıl kadar evli kaldıklarını farz edelim. Sonra ayrılma kararı aldılar falan. Sırf o 1 yıl için erkek uzun yıllar o kadına nafaka vermek zorunda bırakılıyor. Hele kadın biraz da arsız, kötü niyetli ve iyi bir para avcısı ise, o erkeği çok uzun yıllar söğüşleyebilir. Hatta eski kocasından aldığı nafaka ile yeni sevgilisiyle gününü gün bile edebilir. Bunun fazlasıyla örnekleri var, hem de istemediğiniz kadar.

Ahlak, adalet bunun neresinde ?

Çocuklu aileler de durum biraz daha farklı ama onda da ince ayar sorunu var.

Çocuk anneye verilmişse tabi ki baba nafaka ödemeli ama bunu sadece çocuğa vermeli. Bitmiş bir ilişki de erkek neden kadına her ay para ödesin ki?

Ne güzel dünya. Bul bir erkek keriz, baktın olmuyor ayrıl, sonra da adam sana ömür boyu baksın. Neymiş sırf çocuk yaptınız diye. Pardon da bu çocuğun sorumluluğu neden sadece erkeğe veriliyor. Hani kadınlar erkekler eşittiler falan ?

Tamam uzun yıllar sürmüş, ortak bir ürün olan çocuk olmuş evliliklerde ona göre adil paylaşım yapılmalı, buna zaten kimsenin itirazı yok ama birkaç ay veya yıl ite kalka gitmiş, ortak tek bir noktaları bile olmayan, aceleye gelmiş, uyduruk çiftlerde de durum böyle olmamalı diye düşünüyorum.

İşinize gelince eşit, gelmeyince bin çeşit numaralara da fırsat verilmemeli.

Bu yüzden delirip cinnet geçiren erkeklerden tutun, sarı sayfalara konu olacak kadar uzayıp gidiyor mevzular. Tatsız, tuzsuz bir sürü olay oluyor yıllardır ve hala bu sorun bir olur, anlaşılır bir hale vardırılamadı.

Bu kadınları korumak için yapılıyorsa oldukca yanlış. Bir kere ayrıldığınız bir adamın parasıyla yaşamak etik değil. Bunu herşeyden önce kadınların kabul etmemesi gerekiyor. Elbette etmeyen onurlu kadınlar da varlar ama sistem genellikle bu çirkin tek şeritli yolda ilerliyor.

Hadi geçtim parayı falan, anlaşamayan, muhtemelen saygıdan kırıntılar bile kalmamış iki insanı, birbirleriyle belkide uzun yıllar muhattap ediyor bu durum.

Baştan aşağı saçmalık..!