DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Nörolojik sorunlar artıyor… Küresel nüfusun yüzde 43’ü muzdarip

Yeni bir araştırmaya göre felç gibi hastalıklarla yaşayan veya bu hastalıklardan ölenlerin sayısı artarak 3,4 milyar kişiye, yani küresel nüfusun yüzde 43’üne çıktı.

Nörolojik sorunlar artıyor… Küresel nüfusun yüzde 43’ü muzdarip
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Araştırma, migrenden felce, Parkinson hastalığından demansa kadar çeşitli nörolojik rahatsızlıkların artık dünya çapında sağlık sorunlarının önde gelen nedeni olduğunu ve 2021’de 11,1 milyon ölüme neden olduğunu ortaya çıkardı.

Lancet’ta yayınlanan araştırmaya göre, sinir sistemi bozukluklarıyla yaşayan veya bu rahatsızlıklardan ölen insanların sayısı son otuz yılda arttı ve 2021’de dünya nüfusunun yüzde 43’ü (3,4 milyar insan) etkilendi.

Araştırmacılar, bu artışın küresel nüfusun artması ve daha yüksek yaşam beklentisinin yanı sıra kirlilik, obezite ve beslenme gibi çevresel, metabolik ve yaşam tarzı risk faktörlerine maruz kalmanın artmasından kaynaklandığını söyledi.

Birleşik Krallık’ta Brain Research UK’in rakamları, altı kişiden birinin bir tür nörolojik rahatsızlığa sahip olduğunu ve 2,6 milyon kişinin travmatik beyin hasarı veya felç etkileriyle yaşadığını gösteriyor.

Birleşik Krallık’ta 944 binden fazla demans hastası var ve bu sayının 2030 yılına kadar bir milyonun üzerine çıkması bekleniyor.

FELÇ İLK SIRADA

Küresel çapta insanlar en çok felç sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca menenjit, epilepsi, Alzheimer hastalığı ve diğer demanslar, yeni doğan bebeklerde beyin hasarı, 37. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde nörolojik komplikasyonlar, diyabetin neden olduğu sinir hasarı, otizm ve sinir sistemi kanserleri de görülen diğer nörolojik sorunlar arasında yer alıyor.

2021’de en yaygın olarak yaklaşık 2 milyar vakayla gerilim tipi baş ağrıları ve yaklaşık 1,1 milyar vakayla migren görüldü.

Araştırmacılar, nörolojik ölümlerin ve sağlık kayıplarının yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğine dikkat çekerek sağlık konusundaki küresel eşitsizlikleri vurguladı.

Nörolojik sorunlar artıyor... Küresel nüfusun yüzde 43'ü muzdarip

Çalışma, bazı nörolojik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltmak için önleyici tedbirlerin önemini vurguladı. Bu önlemlerin felçten kaynaklanan hastalıkların, sakatlıkların ve erken ölümlerin yüzde 84’ünü önleyebileceği ortaya çıktı.

Alzheimer’s Research UK’de araştırma başkanı Dr Leah Mursaleen şunları söyledi: “Bu rakamlar gerçekten endişe verici ve acil eylem ihtiyacının altını çiziyor. Yoksa demans dünya çapında milyonlarca hayatı mahvetmeye devam edecek.”

Felç Derneği CEO’su Juliet Bouverie ise şunları söyledi: “İnme gibi nörolojik rahatsızlıkların artık dünya çapında sağlık sorunlarının ve sakatlıkların önde gelen nedeni olduğunu okumak son derece endişe verici. Yalnızca Birleşik Krallık’ta her yıl 100 binden fazla felç yaşanıyor ve felçten kurtulan 1,3 milyon kişi var ve bu sayıların giderek artması bekleniyor. İnme birçok insan, aileleri ve arkadaşları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olsa da, aynı zamanda mali açıdan da büyük bir toplumsal etkiye sahip.”

Bodrum Ev Emlak