DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
21°C

Önümüzdeki ay elektrik fiyatları, ocak ayında da diğer fiyatlar zamlanacaktır’

Önümüzdeki ay elektrik fiyatları, ocak ayında da diğer fiyatlar zamlanacaktır’
02.11.2021
585
A+
A-

GERÇEK GÜNDEM – FIRAT FISTIK / Doğalgaza kasım ayında da zam geldi. Konutlara zam yapılmazken, sanayi abonelerine yüzde 48, elektrik amaçlı tarifeye yüzde 46 zam yapıldı. Sanayide kullanılan doğalgaz, 2021’de yüzde 147,5 zamlandı.

Yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan serbest tüketicilerin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı, ekim ayına göre yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 500 liraya çıktı.

Organize sanayi bölgesi abonelerinin tükettiği 1000 metreküp doğalgazın fiyatı da yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 482 liraya yükseldi. Ayrıca elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı yaklaşık yüzde 46 artışla 4 bin lira oldu.

“Elektrik için yüzde 16 zam beklenebilir”

Eski BOTAŞ Doğalgaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, tüm dünyada doğalgaz fiyatlarının hızla yükseldiğini söyledi ve ”Enerji fiyatları tarihi rekorlar kırıyor. Dünyada olan bir olay bu. Fakat Türkiye’de özellikle konutlarda sübvansiyon yapılıyor ve yansıtılmıyor. Şu andaki zam beklediğim bir zamdı. Eylül başında toplamda yüzde 35 zam bekliyordum. Konutlara yapılmayınca sanayi ve elektriğe zam ihtiyacı daha fazla ortaya çıktı. Bunun sonucunda önümüzdeki ay elektrik fiyatları mutlaka artacaktır. Elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 40. Yüzde 48 de zam yapıldığını düşünürseniz önümüzdeki ay elektrik için yüzde 16 zam beklenebilir” dedi.

Aktürk’e göre sanayide yapılan doğalgaz zammının üretilen mallara etkisi ise ocak ayından itibaren görülecek:

“Sanayinin enerji girdisi gaz. Bu da ocak ayından itibaren mallarına yansıyacak. Çünkü 1 Kasım’dan itibaren geçerli bu zam. Aralık’ın ikinci yarısından sonra üretilen mallara da zam gelecektir. yüzde 48 olmaz ama zam gelecektir. Konutlara yapılmamasının tüfe üzerinde de bir etkisi var. Hem sanayi hem elektrikten dolayı gecikmeli olarak zam yansıyacak.”

polat-galle