DOLAR
32,5507
EURO
34,8733
ALTIN
2.427,52
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
26°C

Parite Nedir?

Parite Nedir?
09.05.2020
660
A+
A-
velux

Parite kavramı, hem menkul kıymetler hem de emtialar için kullanılır ve terim, iki varlığın değerinin eşit olduğu anlamına gelir. Hisse senedine dönüştürülebilir tahviller gibi konvertibller, tahvilin adi hisse senetlerine dönüştürülmesinin finansal olarak ne kadar yararlı olduğunu belirlemek için parite fiyat kavramını kullanır.

Parite fiyatı, iki varlığın eşit değerde karşılaştırılması kavramını ifade eder.

Fiyatlandırmada kullanılan varlığın türüne bağlı olarak, parite fiyatları farklı bağlamlarda kullanılabilir. Örneğin, yatırımcıların tahvillerini adi hisse senetlerine dönüştürmelerinin kârlı hale geldiği fiyattır. İki para biriminin değerini karşılaştırmak için de kullanılabilir.

Parite Fiyatını Anlama

Dönüştürülebilir bir menkul kıymet için parite fiyatını kullanmaya ek olarak, yatırımcılar bunu emtialar ve para birimleri hakkında yatırım kararları almak için kullanabilirler. Parite fiyatı, bir opsiyonun içsel değerinde işlem yaptığı fiyat olarak tanımlandığından hisse senedi opsiyonlarının değerinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Parite kavramı, iki para biriminin değerini karşılaştırmak için de kullanılır.

Parite Fiyatı: Emtialarda Faktoring

Tarımsal emtialar için parite fiyatı, bir çiftçinin ücretler, kredi faizi ve ekipman gibi masraflarına göre satın alma gücüdür. 1938 tarihli Tarımsal Uyum Yasası, parite fiyatının, son 10 yıl içinde çiftçilerin tarımsal emtialar için aldığı ortalama fiyat olduğunu ve bir emtia için parite fiyatının mevcut piyasa fiyatının altında olması durumunda, hükümet doğrudan fiyat desteği sağlayabilir alımları.

Parite Fiyatı: Dönüştürülebilir Tahviller Nasıl Çalışır?

Hisse senedine dönüştürülebilir tahvil, hisse başına belirli bir fiyat üzerinden sabit sayıda adi hisse senedine dönüştürme fırsatı sunar. Yatırımcı hisse senedine dönüştürülebilir tahvil satın alır, çünkü işletme sahibi sabit getirili bir yatırımdan faiz kazanabilir ve şirketin özkaynağına dönüştürme seçeneğine sahiptir. Parite fiyatı, dönüştürülebilir menkul kıymetin piyasa fiyatının, dönüştürme oranına (dönüşümden sonra alınan adi hisse senetlerinin sayısına) bölümüdür.

Parite Fiyatlarına Örnek

Hisse Senedine Dönüştürülebilir Tahviller

Örneğin, 1000 ABD doları değerinde IBM hisse senedine dönüştürülebilir tahvilin piyasa fiyatı 1.200 dolar ve tahvilin IBM adi hisse senetlerinin 20 hissesine dönüştürülebilir olduğunu varsayın.

Parite fiyatı;

  1.  ( tahvil piyasa değeri ) & 20 hisse veya hisse başına 60 dolardır.

IBM adi hisse senedinin piyasa fiyatı hisse başına 60 $ ‘ın üzerindeyse, yatırımcı adi hisse senedine dönüşerek kâr edebilir.