DOLAR
32,3709
EURO
35,0353
ALTIN
2.325,61
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Rusya – Türkiye uçuşları için kritik gün…

Rusya – Türkiye uçuşları için kritik gün…
A+
A-

Türkiye’de koronavirüs vakalarının rekor kırması nedeniyle Rusya da alarmda…

Rus turizmciler, henüz resmi makamlardan bir “uyarı” almadıklarını, ancak Türkiye’ye uçuşların durdurulması durumunda “Rusya’da toparlanma emareleri gösteren turizm sektörünün çökeceğini” söylüyor.

TÜRKİYE UÇUŞLARI BAKANLAR KURULU’NUN GÜNDEMİNDE

Kommersant Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan bir kaynak, konunun ayrıntılı olarak cuma günkü Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırılacağını ve buradan bir karar çıkabileceğini belirtti.

Rusya’nın koronavirüs pandemisi ile mücadelesini koordine eden İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova’nın, Mayıs tatilini kastederek şu anda Türkiye’de tatil yapmanın turistler için tehlike arz ettiğini açıklaması, Türkiye’deki mevcut durumu 2020 sonundaki İngiltere’ye benzetmesi kaygıları arttırdı.

16 yıldır Moskova’da yayın yapan TürkRus.com’un aktardığı habere göre; Kommersant Gazetesi bu açıklamaların ardından Türkiye turlarının iptal edilip edilmeyeceğini sormak için acentaları arayanların sayısının arttığını belirtirken; Yandex’de de en çok yapılan aramalar arasında “Türkiye kapanıyor mu?” “Türkiye’ye uçuşlar iptal mi?” gibi başlıklar dikkat çekmeye başladı.

“İNGİLTERE UÇUŞLARI GEÇİCİ OLARAK SONLANDIRILMIŞTI”

Aralık ayında İngiltere’de yeni koronavirüs varyantının yayılmaya başlaması üzerine, Rusya dahil pek çok ülke İngiltere uçuşlarını geçici olarak sonlandırmıştı. Şimdi Türkiye’nin bu kapsama sokulma tehlikesine dikkat çekiliyor.

Diğer yandan Türk yetkililer, turizm bölgelerinde ve otellerde her türlü önlemin alındığını, turistler için kaygılanacak bir durum olmadığını söylüyor.

Durumu yakından izleyen turizm haber portalları, Rusya’nın Türkiye ile uçuşları tamamen ya da kısmi olarak sonlandırması ihtimalini kaygıyla izliyor. Tourdom.ru portalına göre, masadaki en olumsuz seçenek, Rospotrebnadzor’un resmi olarak Türkiye’ye seyahat edilmemesi yönünde bir tavsiye kararı yayınlaması.

Bu durumda tur firmaları Mayıs ayı için sattıkları bütün turları iptal etmek ve para iadesi yapmak durumunda kalabilir. Bu olasılıkta Rusya tur endüstrisinin ağır bir darbe almasından endişe ediliyor.

“SEKTÖRÜN TAMAMEN ÇÖKÜŞÜ OLUR”

Kommersant Gazetesi’ne konuşan Rus turizmciler ise bunun “darbe” değil “sektörün tamamen çöküşü” anlamına geleceğini söylüyor.

Yine Tourdom.ru’nun haberine göre, Antalya’nın popüler otellerinde yüzde 70’lik rezervasyon oranına ulaşılmış durumda.

Kommersant, yurt içi seyahat için devletin geri ödeme programı teşvikleri ve yurt dışı tatiller için ertelenmiş talebin uyanmasıyla turizmin pazarının canlanmaya başladığını, ancak Türkiye’den gelen haberlerle morallerin bozulduğunu yazıyor.

Travelata.ru’nun araştırmasına göre Mart ayında tur satışları, kriz öncesi 2019’a göre yüzde 24 daha yüksek çıktı. Ancak tüm rezervasyonlarda Türkiye yüzde 59 payla, yerli destinasyonlara “tur bindirmiş” durumda. 2019’da aynı dönemde Türkiye’nin payı yüzde 36 idi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, bir kapanma ya da uçuş yasağı olmazsa bu yıl Rusya’dan 5-6 milyon turistin Türkiye’ye gideceğini, bunun kriz öncesi seviyeye denk olduğunu belirtiyor.

Türkiye’deki son gelişmelerin ardından Rus turistlerin çağrı merkezlerini daha sık arayıp Türkiye’ye uçuşların yasaklanması durumunda turu iptal olasılığı ve para iade imkanı konusunda sorular sormaya başladığı belirtiliyor.

Ancak uzmanlar dinamikleri yavaşlatmanın söz konusu olmadığını, çünkü esas olarak aşılanmış veya aşı yapmayı planlayan turistlerin Türkiye turu aldıklarını belirtiyorlar.

Rus turizmcilere göre Türkiye’ye turist akışını durdurmak sadece “yasak” kararı ile mümkün olabilir. Ancak şu ana kadar Türkiye ile hava trafiğinde kısıtlama ile ilgili sektöre herhangi bir bildirim yapılmış değil.

Bir kaynak, konunun ayrıntılı olarak hükümetin cuma günkü toplantısında masaya yatırılacağını ve buradan bir karar çıkabileceğini belirtti.

Aktur tatil sitesi