DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni

Bir doktor, seyahat sırasında kullanılan bazı ilaçların ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Peki, listede hangi ilaçlar var?

Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni
11.04.2025
10
A+
A-

Uçakla seyahat etmek, ilaç kullananlar için her zaman kolaylık sunmuyor özellikle de yüksek irtifada vücudun verdiği tepkiler değiştiği için bazı ilaçlar beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Doktor Sean Ormond, uçuş sırasında dikkat edilmesi gereken 7 ilaç hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Seyahat sırasında yaşanan stres, hareket kısıtlılığı ve basınç değişimleri, bazı ilaçların etkisini artırabilirken, yan etkilerini de daha belirgin hale getirebilir. Bu nedenle Ormond, uçuş öncesinde ilaç kullanımına özellikle dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ormond, “Uçuş sırasında ilaçlar vücudunuzda normalden farklı tepkiler yaratabilir. Bu yüzden hem kullandığınız ilacı hem de uçuş süresini hesaba katmak önemli” ifadelerine yer verirken, kronik rahatsızlıkları olan kişilerin mutlaka uçuş öncesi doktorlarına danışması yönünde uyarılarda bulundu.

UÇUŞ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 İLAÇ

1- Opioid ağrı kesiciler

Uyuşukluk, nefes darlığı ve kafa karışıklığı gibi yan etkileri artırabilir. Özellikle düşük oksijenli kabin havasında kullanımı risklidir. Alternatif olarak daha hafif ilaçlar tercih edilmelidir.

2- Uyku hapları

Uçakta rahat bir uyku için tercih edilse de yön kaybı, sersemlik ve ani durumlara tepki verememe gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine göz maskesi, boyun yastığı ve kulak tıkacı gibi doğal çözümler öneriliyor.

3- Kaygı giderici ilaçlar

Yüksek irtifada etkileri artabilir bu da halsizlik, nefes darlığı ve bayılma gibi durumlara yol açabilir. Daha doğal destekler ya da nefes egzersizi gibi rahatlatıcı teknikler tercih edilebilir.

4- Diüretikler (idrar söktürücüler)

Sık tuvalete çıkma ihtiyacı yaratabilir ve vücudu susuz bırakabilir. Özellikle uzun uçuşlarda baş dönmesi ve halsizlik riski artar. Eğer mutlaka kullanılacaksa bol su içilmeli ve koridor koltuğu tercih edilmelidir.

5- Uykulu antihistaminikler

Alerji ya da seyahat rahatsızlıklarında kullanılan bazı antihistaminikler uyku ve sersemlik yapabilir. Bu durum tepki süresini uzatabilir. Claritin veya Allegra gibi uyku yapmayan alternatifler daha uygundur.

6- Güçlü kas gevşeticiler

Kasları gevşetirken aynı zamanda hareket kabiliyetini azaltabilir. Bu da uzun süreli oturmada kan dolaşımı sorunlarına neden olabilir. Hafif esneme egzersizleri veya ısı bantları gibi yöntemler daha güvenlidir.

7- Kan sulandırıcılar (antikoagülanlar)

Kan pıhtılaşması riskine karşı kullanılan bu ilaçlar, uzun süre oturulduğunda ekstra dikkat gerektirir. Her saat başı kalkıp hareket etmek ve doktorun önerdiği şekilde kompresyon çorapları giymek önemlidir.

ETİKETLER: , , ,