DOLAR
32,3195
EURO
35,0491
ALTIN
2.308,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Sınava çalışırken kullanılan uyarıcılara dikkat!

Ders çalışırken ya da sınavlara hazırlanırken konsantrasyon sağlamak amacıyla doktora danışmadan kullanılan uyarıcı ilaçların ciddi yan etkileri olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, hekim kontrolü dışında bilinçsizce kullanılan uyarıcı ilaçların kalp sağlığı başta olmak üzere ciddi yan etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor

Sınava çalışırken kullanılan uyarıcılara dikkat!
A+
A-

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, vize ve final sınavları zamanında öğrenciler tarafından dikkat eksikliğini gidermek için kullanılan ilaçlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.

BEYİNDEKİ DİKKAT MERKEZİNİ ONARIYOR

Bu tip uyarıcı ilaçların uzman hekimler tarafından normal şartlarda hastalarda dikkat eksikliğini onarmak amacıyla kullanıldığını belirten Doç. Dr. Eryılmaz, “Beyindeki dikkat merkezi herhangi bir sebeple, bazen hastalıklar, farklı ilaçlar ve uyuşturucu maddeler nedeniyle hasar görebiliyor. Uyarıcı niteliğindeki dikkat ilaçları, bu merkezin onarılmasında kullanılan önemli bir ilaçlardır” dedi.

“KONTROLSÜZ KULLANILMAMASINI ÖNERİYORUZ”

Doç. Dr. Eryılmaz, psikiyatride kullanılan söz konusu uyarıcı ilaçların kontrolsüz ve sürekli kullanımında çok ciddi yan etkilere yol açabileceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Öğrencilerin sınav zamanlarında uzun saatler ders çalışmalarına bağlı olarak uykusuzluğun da neden olduğu dikkat dağınıklığı durumlarında uyarıcı ilaçlar aldıklarını görüyoruz. Bu ilaçlar, uzman kontrolü dışında sürekli ve bilinçsizce kullanıldığında maalesef bağımlılığa ve farklı hastalıklara da neden olabiliyor. Anksiyete ve kaygıları artırma gibi önemli psikiyatrik yan etkilerinin yanı sıra kilo kaybına neden olabilir. Uyarıcı bir ilaç olması sebebiyle de kalple ilgili risklere yol açıyor. Uzun vadede bağımlılık açısından ve tıbbi kullanımında bedensel yan etkileri açısından da mutlaka izlenmesi gereken ilaçlardır. Bu tarz uyarıcı ilaçları uzun süre kullananların mutlaka kontrolsüz tüketimden uzaklaşarak doktor kontrolünde kullanmalarını öneriyoruz.”

24 SAATGÜNÜN ÖZETİ

24 saat

24 saat günün önemli haberleri ve gelişmeleri
Aktur tatil sitesi