DOLAR
32,3760
EURO
34,9785
ALTIN
2.325,69
BIST
9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Soba ve kuzine satışlarındaki artış, bir ayda yüzde 50’ye uzandı

Doğalgaz ve elektrikle ısınmaya kıyasla daha verimli ve tasarruflu olarak gösterilen sobalar, gelişen teknolojinin etkisiyle kimlik tazeleyerek …

Soba ve kuzine satışlarındaki artış, bir ayda yüzde 50’ye uzandı
A+
A-

Doğalgaz ve elektrikle ısınmaya kıyasla daha verimli ve tasarruflu olarak gösterilen sobalar, gelişen teknolojinin etkisiyle kimlik tazeleyerek yeniden evlere girdi. Pandemiyi yazlıklarında geçirenler ile sokağa çıkma yasaklarıyla bahçe ve balkonlarından çıkmak istemeyenlerin etkisiyle soba ve kuzineye talep fırladı.

 

Son bir ayda soba ve kuzine satışlarında yüzde 50’ye uzanan bir artış yaşandığını söyleyen Aksa Şömine Yönetim Kurulu Başkanı Engin Derya Kılıç, “Sobalar, gelişen teknolojiyle kimlik tazeledi. Isıya dayanıklı camdan üretilen şömine sobalar, ısınmanın yanı sıra bir dekorasyon öğesi olarak da tercih ediliyor. Üzerinde yemek pişirmeye de olanak sağlayan kuzineler bu dönemde oldukça popüler hale geldi. Yarattıkları tasarruf, sundukları pratik kullanım ve dekoratif olmaları talebe yön veriyor. Geleneksel şöminelerde yeni bir form kazanarak lüks olmaktan çıktı” dedi.

Koronavirüs, yaşamın tüm alanlarında köklü değişimler yaratmayı sürdürüyor. Yeni getirilen sokağa çıkma yasakları, soğuyan havaların da etkisiyle evlerde alternatif ısınma modellerini gündeme getirdi. Bu dönemde evden çalışmanın giderek ağırlık kazanması, eğitimin evden sürdürülmesi gibi nedenler de farklı ısınma ihtiyaçları doğurdu. Gelişen teknolojiyle birlikte fonksiyonel kullanım sağlayan soba ve kuzineler, yeniden evlerimize girdi.

Isınmanın yanı sıra dekorasyon öğesi olarak da evlerimizde yer edinmeye başlayan soba ve kuzine satışlarındaki artışın son bir ayda neredeyse yüzde 50’ye uzandığını vurgulayan Aksa Şömine Yönetim Kurulu Başkanı Engin Derya Kılıç, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

Hem pratik hem tasarruflu

“Pandemi, sunduğu tasarruf ve yarattığı nostalji ile bir ısınma ve dekorasyon aracı olarak sobayı yeniden evlerimize kazandırdı. Eskiden daha çok kırsal kesim tarafından tercih edilen sobalar, şehre indi. Isıya dayanıklı camdan üretilen şömine sobalar ile kuzineler, satışlardan en büyük payı alıyor. Bu sobalar ısınmanın yanı sıra evlerde gerçek bir şömine atmosferi yaratıyor. Kuzinelerin üst ve fırın kısımları her türlü yemek yapımında kullanılabiliyor. Bu özellik de talebe yön veriyor. Bu soba çeşitleri odun soba kategorisinde yer alıyor. Kullanımlarının kolay ve temiz olmasının yanı sıra, ısıyı uzun saatler boyunca muhafaza etmeleri gibi özellikleriyle de pratik ve tasarruflu kullanım sağlıyor. En çok tercih edilen dumansız kömürlü mangallar bin 143 TL, seyyar odunlu bahçe fırınları 9 bin 713 TL, kuzineler ise 6 bin 674 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.”

Şömine, lüks olmaktan çıktı

Bir dönemin lüksleri arasında yer bulan şöminenin pandemi ile oluşan izole yaşam trendinin bir parçası olarak görülmeye başlandığına dikkat çeken Kılıç, “Son yıllarda doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle şömineye yönelik bir talep oluşmuştu. Pandemi bu talebi tetikledi” dedi. Şömine kurulum maliyetlerinin 15 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar çıkabildiğini belirten Kılıç, “Evlerin içinde ve bahçede şömine kurulumuna yönelik talepte ciddi bir sıçrama var. Eskiden evde çok yer kaplayan, hantal görünüm sunabilen şömineler, fonksiyonel, az odun tüketimi ile çok ısı veren, sertifikalı ve güvenlikli oldukları için rağbet görüyor. Dekoratif açıdan da duvara giydirilen, tamamı cam kaplı modelleriyle de hem yer kaplamıyor hem de farklı ambiyanslar yaratıyor. Yılbaşını evlerimizde geçirecek olmamız da talebi daha da hareketlendirdi. Bu ayın başından beri siparişler daha da hız kazandı.” diye belirtti.

Piknikler, odunlu seyyar fırınlar ile evlere taşındı

Pandeminin başladığı ilk günlerden bu yana popüler hale gelen evde ekmek yapımı, yeniden başlayan sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte farklı bir boyuta taşındı. Yeni yasakların, evde ekmek yapımının fırın ürünlerini kapsayacak şekilde giderek yaygınlaştırdığının altını çizen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum, odunlu seyyar fırınlara yönelik bir talep oluşturdu. Bahçe ve balkon kullanımına uygun olan odunlu seyyar fırınlar, mutfak ile bahçe ve balkonu birleştiriyor. Pandemi öncesinde nadir olarak satılan bu ürünler, özellikle müstakil evlerde, villalarda yaşayanlar ile yazlıklarında kalanlar tarafından talep ediliyor. Yaklaşık 100 kg ağırlığında olmalarına rağmen, tekerlekleriyle kolaylıkla taşınabilir olmaları nedeniyle pratik bir kullanım sağlıyor. Az odunla ısısını uzun süre muhafaza edebilen yeni nesil seyyar fırınlar ile piknikler de evlere taşındı.”