DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Stres ve travmalar vitiligo hastalığını tetikliyor

Deri ve Zührevi Hastalıklar (Dermatoloji) uzmanı Prof. Dr. Murat Durdu, vitiligonun dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birini etkileyen yaygın bir hastalık olduğunu kaydetti.

Stres ve travmalar vitiligo hastalığını tetikliyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Durdu, vitiligo hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Vitiligo, doğumdan sonra herhangi bir yaşta başlayabilen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık, derideki renk veren pigment maddesi olan melanini üreten melanosit hücrelerinin, henüz tam olarak anlaşılamayan nedenlerle pigment üretmemesi sonucu ortaya çıkar.

Prof. Dr. Murat Durdu, vitiligonun genetik kökenli olduğunu belirtse de, sadece hastaların üçte birinde ailevi bir öykü bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, vitiligo, vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması sonucu gelişen otoimmün bir hastalıktır. Bu nedenle, vitiligo hastalarında tiroid hastalığı gibi diğer otoimmün durumların daha sık görülebileceğini söyledi.

Hastalık, genellikle yavaş bir gelişim gösterir ve renk kaybı ağrısız ve kaşıntısızdır. Vitiligo lekeleri simetrik olabilir ve genellikle eller, yüz, gözlerin çevresi, kasık gibi vücudun kıvrım yerlerinde görülür.

Vitiligo hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, tedavi seçenekleri arasında güneşten korunma, kortizonlu ilaçlar, ışık tedavisi, cerrahi müdahale ve lazer tedavisi bulunmakta.

Uzman, hastaların psikolojik etkilerle baş etmeleri için profesyonel yardım almanın önemine vurgu yaptı.

Vitiligo tanısının genellikle biyopsi almadan klinik muayene ile konulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Durdu, mor ışık testinin bazı durumlarda kullanılabileceğini ve hastaların tiroid hastalığı gibi diğer otoimmün hastalıklar açısından kan testine tabi tutulmasının önemini vurguladı.

velux
ETİKETLER: ,