DOLAR
32,3942
EURO
35,0195
ALTIN
2.325,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Tanıtım Ajansı seçimlerinde hangi tesisler oy kullanacak?

Tanıtım Ajansı seçimlerinde hangi tesisler oy kullanacak?
Aktur tatil sitesi

Tanıtım Ajansı seçimlerinde hangi tesisler oy kullanacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın yönetim kurulunu belirlemek için 29 Aralık’ta yapılacak seçimde oy kullanacak tesislerin listesini açıkladı. Yapılacak seçimlerde, turizm örgütlerinin kendi adaylarını göstere konusunda isteksiz ya da kafalarının karışık olduğu görülüyor.

TurizmGüncel

Türkiye Turizm Tanırım ve Geliştime Ajansı’nın seçimleri 29 Aralık’ta yapılacak. Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki konaklama Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ikişer, diğer bölgelerin birer üyeyle temsil edileceği Tanıtım Ajansı seçimlerine ilişkin seçmen listeleri açıklandı.

Türkiye’de en en çok işletme belgesine sahip 4 ildeki (Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir) tesislerden bine yakın tesis oy kullanma hakkına sahip. Bunlardan 1.837’si Antalya’da, 573’ü İzmir’de, 1345’i İstanbul’da ve 2.188’i Muğla’da bulunuyor.

Adayları Bakanlık mı belirleyecek?

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın Teşkilatı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik’in 19. Maddesinin 8. fıkrası, seçimlere yapılacak itirazları düzenliyor. ‘’(…) Seçime yapılacak itirazlar, Bakanlık tarafından incelenir ve en geç on gün içinde karara bağlanır. Bakanlığın kararı kesindir.’’ ibaresi, Tanıtım Ajansı yönetiminin Bakan tarafından mı belirleneceği sorusunu akla getirmişti.

Turizm örgütleri aday çıkaracak mı?

Tanıtım Ajansı’nın kurulduğu ilk günlerde kendi adaylarını çıkararak Ajans seçimlerine girmeyi planlayan turizm derneklerinin, yayımlanan yönetmelik sonrası kendi adaylarını çıkarma konusunda istekli olmadığı ya da kafalarının karışık olduğu görülüyor. Yönetmelikle, turizm derneklerinin başkanlarının yönetime aday olmalarının yolu kapatılmış, bunun üzerine ‘Bakanlık adayları da kendi belirleyecek’ algısı güçlenmişti. Çünkü yönetmelik, seçime yapılacak itirazlarla ilgili tek ve son karar merci olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı işaret ediliyor. Bunun yanı sıra turizm dernekleri, Bakanlığın işaret edeceği adayların karşısına aday çıkararak Bakanlıkla gerilim yaşama gibi bir durumu göğüslemek istemyor. Dolayısyla, (ve zayıf olmakla birlikte) Bakanlıkla turizm derneklerinin belli adaylar üzerinde uzlaşma ihtimali dışında fazla bir seçenek bulunmuyor.

İnsanların kendi iradesiyle seçime girmesi için bir gerekçe yok

Bakanlığın işaret edeceği adayların dışında, kendi iradesiyle seçime katılanların olup olmayacağı merak konusu. Aday olunacak bölgedeki belgeli tesislerin en az yüzde 10’unun imzasının alınma zorunluluğu ve Tanıtım Ajansı yönetimine girmenin herhangi bir getirisinin (maaş, huzur hakkı vs) olmaması nedeniyle, birilerinin çıkıp böyle zahmetli bir işe gireceğine ihtimal verilmiyor. Üstelik, seçime yapılacak itirazın tek karar mercii Kültür ve Turizm Bakanlığı iken.

En kritik nokta icra kurulu ama…

Tanıtım Ajansı’nda en kritik nokta, kuşkusuz, 5 kişiden uluşacak İcra Kurulu. Tanıtım Ajansı’nın icra kurulu; Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısının başkanlığında tanıtma genel müdürü ile yönetim kurulunda Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerini temsil eden üyeler arasında Bakanın atayacağı 3 kişiden oluşacak. Bu durumda, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki tesisler yönetime kendi temsilcilerini gönderse bile, bunlardan hangilerinin icra kurulunda bulunacağına Kültür ve Turizm Bakanı karar verecek.

Tanıtım Ajansı seçimleri için nerelere sandık kurulacaj

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri seçimi29 Aralık 2019 tarihinde, aşağıda açık adresi belirlenen bölgelerde yapılacaktır.

Marmara Bölgesi: İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Harbiye / İSTANBUL

Akdeniz Bölgesi: Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu

İç Anadolu Bölgesi: Ankara Cer Modern Anafartalar Altınsoy Caddesi no:3 Sıhhıye – Altındağ /ANKARA

Ege Bölgesi: İzmir Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Ergene Mahallesi 550 Sok No:33 Bornova /İZMİR

Karadeniz Bölgesi: Trabzon Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi İskenderpaşa Sümer Sokak No: 6 / TRABZON

Doğu Anadolu Bölgesi: Erzurum Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu Rektörlük Yakutiye / ERZURUM

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Diyarbakır İnaloğlu Caddesi Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi No:11 Yenişehir / DİYARBAKIR

1 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan TURSAB seçimleri için; 7183 sayılı Kanun’un 3. Maddesi 3. fıkrasında yer alan “…. seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenecek bir kişi olmak üzere…” şeklinde ifade edilen ilgili hükmü gereğince Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu üyesi belirlenecek.

velux