DOLAR
32,3285
EURO
35,0893
ALTIN
2.297,14
BIST
9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Turizmci endişeli, hükümetten destek bekliyor

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, corona virüsü salgını sonrası ilçede yaşananlara değindi. Aras, ilçedeki mekanların kapandığını söyledi.

Turizmci endişeli, hükümetten destek bekliyor
Bodrum Ev Emlak

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü salgını turizmin kalbi Muğla’nın ilçesi Bodrum’u da derinden yaraladı. Hemen her yer kapalı, oteller boş, turizm ve bu sektörü besleyen 50 farklı zincirin halkası da zora girdi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, salgın sonrası Bodrum’da yaşananları Sözcü’ye anlattı.

ÇAĞRIMIZ ETKİLİ OLDU

– ‘Evde kal’ çağrısı çok yerinde bir karardı. Seyahat kısıtlaması konusunda ise geç kalındı. Özellikle okullar kapanınca, Bodrum’da yazlığı olanlar sezonu erken açtı. İlk günden itibaren “Gelmeyin dedik, gelmediler iyi de ettiler” çünkü, önceliğimiz insan sağlığıydı.

– Çağrımız etkili oldu, insanlar tatillerini erteledi. Salgının en büyük etkisi turizm, eğlence ve kültür sektörlerinde yaşanacak. Mekanlar kapandı. Hizmet sektöründen kazanan pek çok insan gelirini kaybetti. Ekonomisi turizme bağlı olan Bodrum gibi kentlerde çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Turizmci endişeli, hükümetten destek bekliyor.

HEDEFİMİZ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMAK

Başkan Aras, “Belediyecilik hizmetlerimiz yerini artık salgınla mücadeleye bıraktı” diye konuştu ve şu şekilde devam etti:

– Bir süreliğine tek hedefimiz, halk sağlığını korumak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak. Acil eylem planını devreye soktuk. Üretici desteklerimiz başladı. Boş tarım arazilerini kullanılabilir hale getirip, üreticilere geçici de olsa tahsis ettik.

İMKANLARIMIZ KISITLI

– Üretimin devamlılığını, tüketicinin de sağlıklı gıdaya ulaşabilmesinin önünü açmaya çalışıyoruz. Esnafımıza destek için, ecrimisil, katı atık, kira bedellerini erteledik. Ama imkanlarımız kısıtlı. Daha fazla zaman kaybetmeden uzun süreli sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli. Böylece salgının hızı yavaşlatılacaktır.

– Yerel yönetimlerin acil ihtiyaç duyduğu ekonomik önlemler alınmalı. Banka kredi borçları ile kamu kuruluşlarına olan borçlar ertelenmeli. Belediyelerin bütçesi artırılmalı. Hizmetlerin devamlılığı için İller Bankası ve kamu bankalarından belediyelere faizsiz ve geri ödemesi 6 ay sonra başlayacak kredi temini sağlanmalı.

velux