DOLAR
32,6103
EURO
34,6845
ALTIN
2.525,53
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

”Turizmciyi rahatlatacak ‘arabuluculuk’ yasasını çıkartın!”

İYİ Parti Muğla Milletvekili Mein Ergun, turizmciyi rahtlatacak arabuluculuk yasasının çıkarılması gerektiğini söyledi.

”Turizmciyi rahatlatacak ‘arabuluculuk’ yasasını çıkartın!”
Aktur tatil sitesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ‘ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Covid-19 nedeniyle durma noktasına gelen turizm sektörünün, tarihin en büyük öngörülemezliği ile karşı karşıya olduğunu belitti.

Yaşanan durumun tam bir bunalım olduğunu ifade eden Ergun, bu nedenle turizm işletmelerinin 2020 yılı beklentilerini neredeyse sıfıra indirdiğini kaydetti.

Mevcut durumun döviz konusunda hassas bir noktada ola ülke ekonomisi için de ciddi bir sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Ergun, ”Dolayısıyla, Türkiye’ye en fazla döviz getiren sektörlerin başında gelen turizm sektörünün yaşatılması hayatiyet taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Sözcü gazetesinden Yaşar Anter’in haberine göre Ergun, soru önergesinin devamında şu noktalara dikkat çekti:

* Bununla beraber, özellikle turizm sektörü ile öne çıkan ve her sene yerli ve yabancı milyonlarca turist ağırlayan Muğla ilimizin Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye ilçelerindeki işletmeler söz konusu bunalımdan ziyadesiyle mustariptirler.

* Bakanlığınız başta olmak üzere, devletimizin söz konusu sıkıntıları aşabilmek için şuana kadar aldığı tedbirlerin yeterli olduğunu söyleyebilmek de mümkün değildir.

* Çünkü hala birçok işletme piyasa faizine yakın bir faiz oranı ile borçlanabilmekte, mevcut kredileri faiz uygulanarak ötelenmekte ve bazı işletmelerin başvurularında sermaye artırımı istenmektedir.

* Benzer şekilde, KGF kefalet kapasitesi iki katına çıkarılmasına rağmen “limit bitti” denilerek birçok işletmenin finansman sağlaması engellenmektedir.

* Bu sebeple; salgın sebebiyle kapatılan işyerleri başta olmak üzere mülk sahibi ve kiracı arasında kira ücretlerine indirim sağlayacak bir arabuluculuk yasasının acilen çıkarılması ve kira desteği verilmesi, turizmci işletmelere ürün ve hizmet tedarik eden tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına dâhil edilmesi, firmalara ait ticari kredi kartı borçlarının faizsiz ötelenmesi, en son Elazığ-Malatya Depreminde uygulanan 12 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, “0” faizli KOSGEB Acil Destek Kredisinin turizmcilere sağlanması ve son olarak mücbir sebep kapsamında kapalı olan işletmelere elektrik faturası düzenlenmemesi ve açık olan işletmelere düzenlenecek faturalarda verginin kaldırılması konularının bir an önce hayata geçirilmesi turizm sektörünün hayatta kalması için elzemdir.”

Ergun soru önergesinde, şu soruları sordu:

1. Bakanlığınızca; turizm, hizmet ve konaklama sektörlerini kapsayacak şekilde kapalı olan işletmelere elektrik faturası düzenlenmemesi ve düzenlenen faturalarda vergilerin geçici bir süre için kaldırılması konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?

2. Bakanlığınız tarafından, mevcut krizde turizm sektörünün yaşayacağı tahribatı azaltabilmek için KOSGEB Acil Destek Kredisi’nin turizmcilere de sağlanabilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?

3. Bakanlığınızın, turizm işletmelerine ürün ve hizmet tedarik eden tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına dâhil edilmesi, firmalara ait ticari kredi kartı borçlarının faizsiz ötelenmesi hususunda bir girişimi olmuş mudur?

4. Bakanlığınızın işletme sürekliliğini sağlayacak şekilde ödeme destekleri (kira, istihdamı koruma amaçlı ücret desteği vs.) sağlanması hususunda bir çalışması var mıdır?

polat-galle