DOLAR
32,3195
EURO
35,0491
ALTIN
2.308,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Türk bilim insanları ‘yapay tendon’ için çalışmalar yürütüyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde görev alan bilim insanları 2 yıl içerisinde “yapay tendon” geliştirmek için çalışmalar yürütüyor.

Türk bilim insanları ‘yapay tendon’ için çalışmalar yürütüyor
A+
A-
velux

İngiltere’de doktora yaptığı dönemde tendonunda oluşan yaralanma nedeniyle bilimsel çalışmalarını bu alana çeviren İzmir Ekonomi Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Burçak Alp, 2 yıl içerisinde “yapay tendon” geliştirmeyi hedefliyor.

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Dr. Öğretim Üyesi Alp, 1998’de doktora eğitimi için İngiltere’ye gitti.

University College London Doku Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başlayan Alp, tendonundaki yaralanmadan dolayı bu alanda çalışma karar verdi.

Kolajen üretimi için patent alındı

Çalışmalarını bir grup bilim insanıyla yoğunlaştıran Dr. Alp, deve kuşu bacaklarını kullanarak kolajen üretti. Bilim ekibi, o dönem İngiltere’de bu kolajen için patent aldı.

2014 yılında İngiltere’den Türkiye’ye dönen ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde görev yapmaya başlayan Dr. Alp, Prof. Dr. Murat Bengisu ve Dr. Öğretim Üyesi Işınay Ebru Yüzay ile birlikte, 2 yıl içinde yapay tendon geliştirmeyi hedefliyor.

“2 yıl içinde yapay tendon geliştirmeyi hedefliyoruz”

Alp, açıklamada, “Tendon yaralanmaları tedavi edilirken sağlıklı bir dokudan tendon parçası alınarak yaralı olan kısma aktarılıyor. Bu, hastada ekstra bir operasyon, tekrar bir ameliyat stresi ve ağrıya neden oluyor. Alınan parçanın sağlıklı sonuç verebileceğinin bir garantisi yok. Onun için 2 yıl içinde laboratuvar ortamında yapay tendon geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

3 boyutlu biyobaskı yöntemi üzerinde eğitim veriliyor

Hedeflerinin, üretilen kolajeni 3 boyutlu biyobaskı teknolojisi ile birleştirerek laboratuvar ortamında tendon altyapısını oluşturacak malzemeyi ürettikten sonra hücrelerin ilavesiyle yapay tendon elde edebilmek olduğunu dile getiren Alp, öğrencilerine 3 boyutlu biyobaskı yöntemi üzerinde eğitim verdiğini ve tendona yakın bir malzemeyi 2 yıllık süre sonra elde etmeyi planladığını kaydetti.

“Ülkeye dönmek isteyen çok bilim insanı var”

İngiltere’de başlattığı çalışmayı Türkiye’de sürdürmeyi istediğini anlatan Alp, “Yaptığımız iş çok kapsamlı. Ülkeme dönmek hep aklımdaydı. Aslında fırsat yaratıldığı zaman Türkiye’ye dönmek isteyen çok bilim insanı var.” şeklinde konuştu.

Dr. Alp’e destek veren Prof. Dr. Murat Bengisu da biyobaskı yöntemiyle kolajenden tendon elde etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Üç boyutlu biyobaskının uzun zamandır üzerinde çalışılan sistemler olduğunu anlatan Bengisu, “Bu yöntemin avantajı, küçükten başlayarak doğadaki gibi giderek büyüyen bir yapı elde edebiliyorsunuz. Artık hücrelerle baskı yapılmaya başlandı. Bizim de üzerinde yaptığımız çalışma bu.” dedi.

velux