DOLAR
32,5418
EURO
34,9429
ALTIN
2.426,49
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C

Uykusuzluk neden olur

Uykusuzluk, günümüzde en çok muzdarip olunan rahatsızlıklardan biridir. Uykusuzluk sorunu (insomnia) uykuya dalmamıza engel olan ve uyumamızı zorlaştıran bir sağlık problemi olarak tanımlanır. Uykusuzluk sorunu yaşayanlar, uykuya dalmakta zorluk çektikleri gibi, uyku sırasında sık sık da uyanabilirler. Uykusuzluk rahatsızlığı, uykunun yeterince alınamamasına neden olduğu için, gündüzleri yorgun hissetmeye neden olur. Uykusuzluk neden olur? Uykusuzluğun etkileri nelerdir?

Uykusuzluk neden olur
24.02.2021
2.081
A+
A-
velux

Kişinin uykuya dalmasına engel olan, gece uykusunun sık sık bölünmesine neden olan uykusuzluk sorunu, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Psikolojik veya fiziksel çeşitli rahatsızlıklar uykusuzluğa yol açabilir. Tiroid hastalıkları gibi bağışıklık sisteminden kaynaklanan çeşitli hastalıklar nedeniyle de uykusuzluk oluşabilir. Sürekli stres altında bulunmak ve sürekli ilaç kullanımı da uykusuzluğa neden olabilir. Uykusuzluk rahatsızlığı, haftada en az birkaç gün uykuya dalmakta güçlük çekme, geceleri en az birkaç kez uykunun bölünmesi ve sabahın erken saatlerinde istemsiz uyanarak yeniden uykuya dalmakta güçlük şeklinde kendini gösterir. Bu tür bir uyku düzeni bozukluğu yaşayanların, doktora başvurmasında yarar vardır. Uykusuzluğun neden olduğu olumsuz durumlar arasında, yorgunluk ve halsizlik, odaklanamama, hatırlamakta güçlükler, uykudan dinlenmiş olarak kalkamamak gibi günlük yaşamı olumsuz etkileyen durumlar sayılabilir. “Uyuyamıyorum, nedeni nedir?” sorusu, uykusuzluk sorunu yaşayanların sık sorduğu sorulardan biridir.

UYKUSUZLUK NEDEN OLUR?

Uykusuzluğa yol açan çok çeşitli faktörler vardır. Bunlardan bazıları:

  • Sürekli yaşanan stres
  • Psikolojik rahatsızlıklar
  • Tiroid hastalıkları ve çeşitli bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
  • Sürekli ilaç kullanımı
  • Gürültü ve yüksek sıcaklık
  • Akşamları uyumadan önce kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi
  • Uykudan önce fazla yiyecek-içecek tüketmek
  • Alkol ve benzeri zararlı maddelerin aşırı kullanımı
  • Yatağa yattıktan sonra telefonla ilgilenmek

UYKUSUZLUĞA NEDEN OLAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Çeşitli hastalıklardan kaynaklı uykusuzluk sorunu ortaya çıkabilir. Uyku bozukluğuna neden olan hastalıklar arasında uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, tiroidle ilgili hastalıklar vardır. Kanser, kalp rahatsızlıkları, nefes darlığı, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkların yanı sıra, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları da uykusuzluğa neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak, stres bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunları da uykusuzluğun temelinde yatan rahatsızlıklardandır. “Gece uyuyamamak neyin belirtisi?” sorusunun yanıtı, tüm bu rahatsızlıklarla ilgili olabilir.

UYKUSUZ KALMAK VÜCUDU NASIL ETKİLER?

Uykusuzluk, günlük yaşamda yorgunluk, halsizlik ve yapılan işlere odaklanamama sorunlarına yol açabilir. Özellikle çalışırken ve okulda performansın düşmesine neden olur. Uykusuzluk, uzun vadede kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Uykusuzluk, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanabildiği gibi, uzun süreli uykusuzluk bu tür rahatsızlıkların nedeni de olabilir.