DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Uzmanlar uyardı: Mideniz gerçekten de çok yemekten patlayabilir

Çok yedikten sonra kullanılan “Midem patlayacak gibi” ifadesi aslında gerçek olabilir. Uzmanlar çok fazla yemek yedikten sonra midenin patlayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar uyardı: Mideniz gerçekten de çok yemekten patlayabilir
A+
A-
polat-galle

Gastrointestinal perforasyon, mide çok dolduğunda ve yırtıldığında kullanılan tıbbi bir terimdir. Söz konusu “patlama” yaşandığında, mide içeriğini karın boşluğuna salan ve ölümcül sepsis de dahil olmak üzere enfeksiyonlara yol açabilen bir delik oluşur.

Konuyla ilgili açıklama yapan diyetisyen Courtney Kalamar, “Tam miktar kişiden kişiye değişir. Ancak ortalama bir yetişkinin midesi yaklaşık bir litreye (yaklaşık dört bardak) denk düşecek şekilde yiyecek alır.”

“Mide son derece elastik olduğundan, tek seferde üç ila dört litre (ya da 16 bardak) kadar sıvı tutma kapasitesine sahiptir. Doygunluğu ve tokluğu algılamak da beyninizin 20 dakikasını alır.”

“Çok hızlı ve fazla miktarda yiyen bazı kişilerin beyinleri tok olduklarını algıladığında, doymuş hissetmek için gereken miktarın çok ötesinde yemek yemiş oluyorlar ve burada da problemler başlayabiliyor.” dedi.

Bununla birlikte, araştırmacı Mary Roach, Business Insider’a, aşırı yemekten kaynaklanan mide-bağırsak delinmesinin nadir görülen bir durum olduğunu söyledi. Roach, “Bunun nedeni, çoğu insanın öğürme refleksinin mide dolduğunda devreye girmesidir” diye açıkladı.

polat-galle
ETİKETLER: