DOLAR
35,6389
EURO
37,1670
ALTIN
3.144,03
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
11°C
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Açık
14°C

Uzmanlardan ‘konserve’ uyarısı: Kendinizi bile bile zehirlemeyin!

Diyetisyen Cansu Arslan, uygun şartlarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek köpüren veya fışkıran konservelerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlardan ‘konserve’ uyarısı: Kendinizi bile bile zehirlemeyin!
A+
A-

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelen kahvaltılık soslar, turşular ve reçellerin yanı sıra konserve ürünleri de sıkça tüketilmeye başlanıyor. Ancak uzmanlar, konserve ürünlerinin sağlıklı bir şekilde hazırlanması ve saklanması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Diyetisyen Cansu Arslan, uygun koşullarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, bu konuda uyarılarda bulundu.

Arslan, konservelerin hazırlık aşamasında temizlenmemiş, zedelenmiş sebze ve meyvelerin kullanılması durumunda besin zehirlenmelerine neden olabileceğini ifade etti. Konservelerin kapaklarında meydana gelen şişkinliğin (bombaj) sağlık için risk oluşturduğuna dikkat çeken Arslan, “Kapaklarında bombaj adı verilen şişkinlik bulunan konserveler sağlığımız için tehlikelidir. Bu tür konserveler açıldığında fışkırma veya köpürme görülüyorsa kesinlikle tüketilmemelidir” dedi.

DOĞRU SAKLAMA ŞART

Diyetisyen Cansu Arslan, konservelerin doğru şekilde saklanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Konservelerin, pişirme işlemi uygulanarak cam kavanozlarda saklanması gerektiğini belirten Arslan, ürünlerin serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, açıldıktan sonra tüketilmeye başlanan konservelerin kalan kısmının 1-3 gün içinde buzdolabında saklanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

CLOSTRİDİUM BOTULİNUM RİSKİ

Arslan, konservelerde kapakların şişmesi durumunda clostridium botulinum bakterisinin bulunabileceğini belirterek, bu bakterinin ürettiği toksinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. “Clostridium botulinum bakterisi, besin zehirlenmelerine yol açabilir. Eğer kusma, görme bozukluğu veya bağırsak fonksiyonlarında değişiklik gibi belirtiler görülürse, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Konserve ürünlerinin güvenli bir şekilde tüketilmesi için doğru hazırlık ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,