DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Veganlara uyarı: Hayvansal proteinler sağlıklı yaşlanma için hayati derecede önemli

Vegan beslenme, et tüketmeye göre daha besleyici olduğu ve hastalıkları daha iyi önlediği iddialarıyla yıllardır ön plana çıkıyor. Ancak son yapılan bir araştırma, bu önermeyle aynı fikirde değil.

Veganlara uyarı: Hayvansal proteinler sağlıklı yaşlanma için hayati derecede önemli
A+
A-
Aktur tatil sitesi

ABD’deki Tufts Üniversitesi’nden araştırmacılar, az miktarda et veya süt ürünü tüketmenin kadınlarda sağlıklı yaşlanmayı destekleyebileceğini buldu.

Otuz yıl boyunca 48.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, çoğunlukla sebze ve fasulye gibi bitkisel protein kaynakları tüketen, ancak az miktarda hayvansal protein tüketen kadınların yaşlandıkça daha sağlıklı olma ihtimalinin yüzde 46 daha fazla olduğu görüldü.

Ekip, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve bilişsel gerileme bulgularının da azaldığını buldu.

Bu çalışma, son yıllarda hayvansal proteinin, çoğunlukla bitkisel bazlı bir diyette bile, kronik hastalıklardan korunmak için çok önemli olduğunu öne süren pek çok çalışmadan biri.

Araştırmanın başından isim olan Tufts Üniversitesi’nden gıda bilimcisi Dr. Andres Ardisson Korat, “Orta yaşlarda proteininizin büyük bir kısmını bitki kaynaklarından ve az miktarda hayvansal proteinden almak, ileri yaşlarda iyi bir sağlığa ve iyi bir hayatta kalmaya yardımcı oluyor gibi görünüyor.” dedi.

KADINLAR HAKKINDAKİ VERİLER İNCELENDİ

Veriler, 1984’ten 2016’ya kadar kadın sağlık çalışanlarını takip eden Harvard Üniversitesi Hemşire Sağlığı Araştırması’ndan toplandı.

Araştırmanın başlangıcında kadınlar 38 ila 59 yaşları arasındaydı ve önceden herhangi bir fiziksel ya da zihinsel sağlık sorunları yoktu.

Ekip her dört yılda bir, katılımcılardan hangi protein kaynaklarını yediklerine ilişkin kendilerinin bildirdiği anketler topladı.

Daha sonra 11 kronik hastalığa yakalanmayan veya fiziksel ya da zihinsel sağlığı daha kötü olan kadınların diyetlerini, bu hastalığa sahip olanların diyetleriyle karşılaştırdılar.

Proteinlerinin çoğunu bitkisel kaynaklardan (sebze, meyve, kuruyemiş, fasulye ve makarna dahil) alan kadınların yaşlandıkça sağlıklı olma olasılıkları yüzde 46 daha fazlaydı.

Bu kişilerin, aralarında kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği, kanser ve Parkinson’un da bulunduğu 11 kronik hastalıktan kurtulma olasılıkları da daha yüksekti.

Ancak çoğunlukla hayvansal protein (sığır eti, tavuk, süt, balık ve peynir) tüketenlerin yaşlandıkça sağlıklı kalma olasılıkları ise yüzde altı azaldı.

polat-galle
ETİKETLER: , ,