DOLAR
32,5548
EURO
34,8424
ALTIN
2.428,50
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
26°C

Yalıtım önlemleri evin değerini artırıyor!

Yalıtım önlemleri evin değerini artırıyor!
01.11.2021
399
A+
A-

Posta Gazetesi köşe yazarları Emin Turan bugün kalema aldığı “Eve değer katıyor, para cepte kalıyor! Enerji israfına ‘Yalıtım’lı önlem” yazısında binalardaki yalıtımın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Evlerde kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Bu enerjinin yarısı ısı yalıtımı olmadığı için boşa gidiyor.” diyerek yazısına başlayan Turan şunları kaleme aldı…

Yazın dahi enerji maliyetini önemli ölçüde düşüren yalıtımla (mantolama) hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Tüm binaların yalıtımıyla Türkiye yılda 9 milyar dolar tasarruf edebilir.

YILDA 60 MİLYAR DOLAR

Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke. Kullanılan enerjiye yılda ödenen para 60 milyar doları buluyor. Son dönemde artan doğalgaz ve petrol fiyatlarının bu maliyetleri yukarı çekeceği öngörülüyor. Türkiye’de enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında ise konutlar geliyor. Bir başka deyişle ithal edilen enerjinin 22.5 milyar dolarlık kısmı konutlarda tüketiliyor.

8 MİLYON HANEDE YOK

Kışın doğalgaz, yazın ise elektrik… Binada ısı yalıtımı yoksa, enerjinin yaklaşık yarısı israf oluyor. Yapılan araştırmalara göre; halen 10 milyona yakın olan bina stoğunun yüzde 80’e yakın bir bölümünde ısı yalıtımı bulunmuyor. Oysa etkin ve yaygın ısı yalıtımı ile konut ve hizmetler tarafında tüketilen enerjinin en az yüzde 30 ila 40’ını tasarruf etmek mümkün.

İŞÇİLİK VE MALZEME

Hane başı ortalama yıllık doğalgaz tüketimi 950-1000 metreküp civarında. Bu da yaklaşık 2 bin-2 bin 300 lira anlamına geliyor. Türkiye’de ortalama kat yüksekliği dikkate alındığında, dış cephe yalıtımıyla ısıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide yarı yarıya tasarruf sağlamak mümkün. Bunun için doğru malzeme ve doğru işçilik de kilit role sahip.

BAŞKA NE FAYDASI VAR?

Yalıtım tasarruf kadar konfor da sağlıyor. Isı yalıtımı konusunda sektörün önde gelen markalarından Dalmaçyalı, ’31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ dolayısıyla bu konunun altını çizdi. Filli Boya markasıyla bilinen Betek Grubu’nun altında faaliyet gösteren firmanın açıklamasında şu detaylar dikkat çekiyor:

* Yalıtım; binanın iskeletini oluşturan kiriş, kolon ve binayı çevreleyen duvarların içinde bulunan demir donatıların korozyona uğramasını önler ve binayı deprem gibi doğal afetlere daha dayanıklı yapıyor.

* Cephelerin dış etkenlere karşı korunmasını sağladığı için binalar uzun yıllar sağlam kalıyor.

* Mantolama, daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf oluşmasını engelliyor. Bu da sağlık açısından önemli faydalar sağlıyor.

KENDİNİ KISA SÜREDE AMORTİ EDİYOR

Yalıtımda yatırım maliyetinin geri dönüşü de çok hızlı oluyor. Dalmaçyalı’nın hesaplamalarına göre; ısı yalıtımı için gerçekleştirilen masraflar, 100 metrekare ev için yapılan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içerisinde kendini telafi ediyor. Tasarrufta etkisi büyük olan ısı yalıtımı, konutların satış değerini de artırıyor.

Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 10 bin liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında, konutun değeri 75 bin lira artıyor. Tüketici, ısı yalıtımı için harcadığının 7.5 katını konut değer artışı olarak geri kazanıyor.

HER BİNAYA ENERJİ KİMLİĞİ

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ile Türkiye’de tüm konutların 1 Ocak 2020 itibarıyla ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alması zorunlu hale getirildi. Yeni binaların iskan için en az ‘C sınıfı’ Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekiyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren belge, aynı zamanda sınıfını da belirliyor. Enerji sınıfı A-G arasında değişiyor. ‘A’ en verimliyi ifade ediyor. Bu belgeye sahip olmayan binalara yapı ruhsatı verilemiyor ya da kiralama işlemi yapılamıyor. Ev alım satımlarında artık bu konu sorgulanıyor.

ÜLKE EKONOMİSİNE 9 MİLYAR DOLAR KATKI

Aile bütçesine önemli katkı sunan ısı yalıtımının ülke ekonomisine de faydası büyük. Tüm binaların ısı yalıtımı olması halinde yılda 9 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilir. Yani yeni inşa edilen ve mevcut binaların yalıtımlı olması halinde enerjide dışa bağımlılık ve cari açık (döviz açığı) azalır.

PAZAR HIZLI BÜYÜYOR

Küresel ısı yalıtım pazarının 2020 yılında 53 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor. Grand View Research Inc. adlı araştırma kuruluşunun raporuna göre, küresel ısı yalıtımı pazarının 2025 yılı itibarıyla 76.93 milyar dolar seviyesine çıkması ve o zamana kadar da yılda ortalama yüzde 5.7 oranında büyümesi bekleniyor.

BİLİNCİN ARTMASINI SAĞLIYOR

Tasarruf bilincinin oluşması için eğitim ve farkındalık çalışmaları da önemli role sahip. Bir çok firma bu anlamda faaliyet yürütüyor. Filli Boya ısı kaybı ölçüm ekibi de bunlardan biri. Ekip, farklı illeri ziyaret edip, binalardaki ısı kayıplarını ücretsiz tespit ediyor.

Raporları bina yönetimiyle paylaşıyor. Yapılması gerekenleri bina sakinlerine anlatıyor. Mülk sahiplerine en uygun ısı yalıtım sistem çözümlerini sunuyor. Firmanın verdiği bilgiye göre; 30 ilde 50 binden fazla binanın ısı kaybı ücretsiz ölçüldü.

YILDA 40 MİLYON METREKARE ÜRETİM

Türkiye’de üç farklı lokasyonda dış cephe ısı yalıtım levhası (EPS levhalar ve taşyünü levhalar) üreten Dalmaçyalı’nın toplam kapasitesi 40 milyon metrekareyi geçiyor. Üretimde yeni nesil teknolojilere odaklanan firma, ısı, ses ve yangın yalıtımında da ihtiyaca özel çözümler sunuyor.

Firma açıklamada, yaklaşık 7.6 milyon haneye ulaşıldığına ve ısı yalıtımı sayesinde 20.5 milyon ton karbondiokside eşdeğer sera gazı salınımının engellendiğine dikkat çekti. Açıklamada ayrıca “Sadece ısıtmada elde ettiği tasarruf ile yaklaşık 9.6 milyar metreküp daha az doğalgaz kullanılmasını sağlayarak ülke ekonomisine de katkıda bulunduk” denildi.

RAKAMLAR

8 milyon

Halen yalıtımı olmayan bina sayısı.

7-8 bin lira

Hane başına ortalama yalıtım maliyeti.

5 yıl

Yalıtım maliyetinin amorti süresi.

Bodrum Ev Emlak