DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
24°C

Yapay zekâ yaptıysa telif yok

ABD’deki bir mahkeme, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkı alamayacağına dair kritik bir karar verdi

Yapay zekâ yaptıysa telif yok
29.08.2023
A+
A-
velux

Yapay zekâ yaptıysa telif yok

ABD’deki bir mahkeme, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkı alamayacağına dair kritik bir karar verdi. Bu karar, yapay zeka ile üretilen eserlerin fikri mülkiyet hakları konusundaki tartışmayı gündeme getirdi.

Karara göre, sadece insan kaynaklı eserler telif hakkı alabilecek. Karar, Telif Hakları Ofisi’nin bilgisayar bilimcisi Stephen Thaler’ın yapay zeka sistemi DABUS adına yaptığı başvuru sonucu verildi. Thaler, DABUS tarafından yaratıldığını iddia ettiği buluşları için ABD patentleri için telif başvuruları yapmıştı, ancak bu başvurular reddedildi.

Kararın temyize götürülmesi bekleniyor. Thaler’ın avukatı, karara katılmadıklarını ve temyize gideceklerini açıkladı. Telif Hakları Ofisi ise mahkemenin doğru sonuca ulaştığına inandığını belirtti.

Bu karar, yapay zeka tarafından üretilen eserlerin sahiplik ve telif hakkı konusundaki hukuki ve etik tartışmaların devam ettiği bir dönemde alındı. Daha önce de benzer bir durum yaşanmış, örneğin sanatçıların yapay zeka yardımıyla ürettiği eserlerin telif hakları konusunda sorular gündeme gelmişti.

ETİKETLER: , , , ,