DOLAR
32,2192
EURO
34,9925
ALTIN
2.513,53
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
32°C
Muğla
32°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
27°C

Yargıtay kararı onadı: Uber Türkiye’den men edilecek

Yargıtay mahkeme kararını onadı, ‘haksız rekabet oluştuğu’ gerekçesiyle Uber’in faaliyetlerinin durdurulması ve erişim engeli getirilmesi kararı kesinleşti.

Yargıtay kararı onadı: Uber Türkiye’den men edilecek
A+
A-
polat-galle

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi temyiz edilen, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber’e erişimin engellenmesi ve Türkiye’den men edilmesine yönelik kararın onanmasına hükmetti.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, asıl ve birleşen davada, davalıların avukatları tarafından temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirterek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

5 MİLYON KİŞİ KULLANIYORDU

İstanbul’da 2014’te kullanılmaya başlanan ve Türkiye’de 5 milyon kullanıcının hizmet aldığı Uber’le ilgili İstanbul’daki taksiciler adına Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası İstanbul 10 ve 11. Asliye Ticaret mahkemelerine “haksız rekabet” davaları açılmıştı.

Davacılar ayrıca ABD’deki şirket Uber Technologies Inc’in faaliyetlerinin durdurulmasını da talep etmişti. Taksicilerin dava dilekçelerinde, Türkiye’de herhangi bir vergi kaydı bulunmayan ABD merkezli firmanın internet üzerinden “yasal olmayan” taşımacılık yaptığını iddia ederek, taksicilerin telafisi güç zararlara uğramasının önüne geçilmesi, rekabet ve ticaretin korunması, ülkedeki vergi kayıplarının önlenmesi ve ticari hayatın yeniden düzene girmesi için Uber’in tüm faaliyetlerinin durdurulmasını istemişti. Taksiciler de Uber’e karşı eylemler yapmıştı.

Davaların daha sonra birleştirildiği İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 16 Ekim 2019’da nihai kararını vermiş ve Uber’e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye’den men edilmesi talebini kabul etmişti.

ERİŞİM ENGELİ GETİRİLMİŞTİ

Mahkeme heyeti, Uber’in hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, haksız rekabetin men edilmesine, Uber hizmetlerinin sunulduğu “www.uber.com” ve Uber mobil uygulamaları ile Uber XL isimli hizmete erişimin engellenmesine hükmetmişti.

Türkiye’de Uber’in faaliyetleri durdurulmuş, kararın bozulması için ise temyiz yoluna başvurulmuştu. (HABER MERKEZİ)

polat-galle
ETİKETLER: , , , ,