DOLAR
32,3036
EURO
34,8461
ALTIN
2.412,92
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Yargıtay’ın Can Atalay kararı, yargı camiasında tartışmalara neden oldu: Daire suç işlemiş olmuyor mu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, AYM’yi hedef alması yargı içinde de tepki çekti. Yargıtay’daki “sessiz çoğunluğun AYM’yi haklı bulduğu” belirtildi. Yargı çevreleri, “böyle bir kararın siyasetten habersiz verilemeyeceği” görüşünü aktardı.

Yargıtay’ın Can Atalay kararı, yargı camiasında tartışmalara neden oldu: Daire suç işlemiş olmuyor mu?
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararını tanımaması ve ihlal yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yargı camiasını da karıştırdı.

Yargıtay’da, 3. Ceza Dairesi’nin AYM’ye karşı kurduğu hükümlere tepki gösteriliyor. Yargıtay içinde söz konusu kararı destekleyen üye sayısının 40-50 bandında olduğu değerlendiriliyor. Çoğunluğun ise dairenin kararını eleştirdiği vurgulanarak “Sessiz çoğunluk ‘Karar doğru değil’ diyor. Kararın doğru olmadığı görüşünde hemfikirler” değerlendirmesi yapılıyor.

Öte yandan, bireysel başvurunun getirildiği 2010’da, düzenlemenin AYM’yi “süper temyiz” haline getirebileceği konusunda hukukçuların iktidarı uyardığı, iktidarın ise bu uyarılara kulak asmadığı aktarılıyor. Bu nedenle halihazırda yaşanan kriz için “Bu, iktidarın tercihinin doğal sonucu” yorumları yapılıyor.

‘SONUNA KADAR HAKLI’

AYM’nin geçmişteki bazı kararlarının Yargıtay’da ya da Danıştay’da eleştirildiği durumların yaşandığı anımsatılsa da yaşanan krizde AYM’nin tamamen haklı olduğu vurgulanıyor. AYM’nin, Atalay kararında anayasanın 14. maddesinde netlik olmadığını belirterek maddenin içinin doldurulmasının TBMM’nin görevi olduğuna işaret ettiği, bu konuda adım atmanın zor olmadığı görüşünü belirten Yargıtay kaynakları, “AYM, bu konuda sonuna kadar haklı” değerlendirmesi yapıyor. Anayasa göre AYM’nin kararlarının herkesi bağladığına dikkat çeken kaynaklar, “Diyelim ki AYM yetkisini aştı. Bunu tespit edip ‘Suç işledin’ diyen 3. Ceza Dairesi, ‘AYM kararları herkesi bağlar’ hükmünü ihlal etmiş, suç işlemiş olmuyor mu” sorusunu yöneltiyor.

‘BAĞIMSIZ VERİLEMEZ’

Ayrıca Yargıtay içerisinde, kararda imzası bulunan 3. Ceza Dairesi’nin üyelerine de işaret ediliyor. Heyetin, normalde kararda imzası bulunan üyelerden oluşmadığı aktarılırken “Kararı veren özel bir heyet” vurgusu yapılıyor. Yargıtay kaynakları, “Siyasi yönünü Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Böyle bir karar siyasetten habersiz verilebilir mi? Verilemez. Anayasa değişikliği için böyle bahanelere gerek yok” sözleriyle tartışmanın “yeni anayasa” tartışmaları bağlamında da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Kararın yerel mahkemeden Yargıtay’a gelmesi de eleştirilerek “Buraya getiren gerekçe ne?” değerlendirmesi yapılıyor.

Bodrum Ev Emlak
ETİKETLER: , , , ,