DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
19°C
Muğla
19°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Açık
25°C

Yedi Uyuyanlar ve Zeus mağaralarının gizemi ilgi çekiyor

İzmir’in Selçuk ilçesindeki Yedi Uyuyanlar Mağarası ile Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki Zeus Mağarası inanç turizmi için bölgeye gelenleri ağırlıyor.

Yedi Uyuyanlar ve Zeus mağaralarının gizemi ilgi çekiyor
A+
A-

Selçuk’taki Efes Antik Kenti yakınlarında Panayır Dağı eteklerinde bulunan “Yedi Uyuyanlar Mağarası”, Meryem Ana Evi ile bölgedeki inanç turizmi noktaları arasında yer alıyor.

Restorasyon, koruma ve çevre düzenlemesi çalışmaları nedeniyle mağaranın içine bir süredir ziyaretçi kabul edilmiyor. Ziyaretçiler mağarayı, 8-10 metre uzaktan görebiliyor.

Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal, dünyada 40’ın üzerinde mekanın Müslümanlık ve Hristiyanlıkta geçen “Yedi Uyuyanlar” inanışına atfedildiğini, bunlardan üçünün Türkiye’de olduğunu belirtti.

Yedi Uyuyanlar ve Zeus mağaralarının gizemi ilgi çekiyor

Hristiyanlarca en çok Selçuk’taki mağaranın olayın yaşandığı yer olarak kabul gördüğünü aktaran Topal, şunları kaydetti:

“Roma imparatorlarından Decius yaklaşık 250 yıllarında Hristiyanlığı yasaklıyor ve Efes’te bir tapınak yaptırıyor. Bu tapınakla insanları tapınmaya ve kurban adamaya zorluyor. 7 genç bunu kabul etmiyor.

Bunu duyan Decius gençleri çağırarak onlara bu yaklaşımı kabul etmeleri için zaman tanıyor. Gençler de Efes’i terk ederek bu alana geliyor. İmparator bu mağaraya sığındıklarını haber alınca mağaranın ağzını kapattırıyor.

Mağaranın ağzı kapanınca gençler burada ibadetleriyle ve sohbetleriyle günlerini geçirirlerken uzun süreli bir uykuya dalıyorlar. Uyandıklarında sanki bir gün geçmiş gibi uyanıyorlar ve içlerinden birini Efes’e ekmek ve erzak almak için gönderiyorlar. Giden genç Efes’e girerken kapının üzerinde haç görünce, Hristiyanlıkla ilgili bir şeylerin olduğunu anlıyor ama tam bilemiyor.

Malzeme almak için verdiği paranın yaklaşık 200 yıl öncesine ait olduğu anlaşılınca konu dönemin yöneticilerine kadar intikal ediyor. O zamanın yöneticisi 2. Theodosius’tur. Gençlerin 200 yıl uyudukları anlaşılıyor. Sonra bu gençlerin mezarlarının üzerinde bir kilise yaptırıyor. Aslında alanın hikayesi böyle.”

Yedi Uyuyanlar ve Zeus mağaralarının gizemi ilgi çekiyor

Bölgenin şu an ziyaret için uygun olmadığını ve mezarları, yapıları korumak için kapalı alanlara ziyaretçi kabul edilmediğini belirten Topal, “Şu anda ziyaretçileri mezarların üzerinde dolaştırmamak için içeriye almıyoruz. Koruma bakımından hem alan çok müsait değil. Süratle aşınıyor ve dökülüyor. Ziyarete hazır hale getirdikten sonra çevre düzenleme projesi yapıldıktan sonra uygulandıktan sonra ziyaretçilerimizi içeriye de alabiliriz” dedi.

Bölgenin düzenlenmediği halde bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Topal, şöyle konuştu:

“Efes ziyaretçisi bu yıl itibarıyla 2 milyona yaklaşıyor. Muhtemelen yıl sonuna kadar 2 milyonu bulacağız. Bunun yüzde 20’si buraya gelse 400 bin insan ediyor. Bölgenin ciddi bir cazibe merkezi potansiyeli var. Yani Efes’in hemen yanında yer alıyor olması, Efes’in ziyaretçi sayısının çok olması, aynı zamanda inanç gereği yani hem Müslümanlık hem Hristiyanlık hem de diğer inançlarda alanın kutsiyetinden kaynaklı oldukça yoğun ziyaretçi potansiyeli var.”

Yedi Uyuyanlar ve Zeus mağaralarının gizemi ilgi çekiyor

Zeus Mağarası

Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın hemen girişinde yer alan 60 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde Zeus Mağarası’na yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaşılabiliyor.

Mağaranın içinde kayalardaki su sızıntısıyla oluşan gölet, yazın soğuk, kış aylarında ise ılık denebilecek su sıcaklığına sahip. Kayaçların mineral yapısı ve su sirkülasyonundan dolayı her zaman temiz olan su, turkuaz rengiyle görenleri büyülüyor.

Mağarayı ziyaret edenler, özel olarak kurulan platformdan mağarayı izleyip fotoğraflayabiliyor.

Yedi Uyuyanlar ve Zeus mağaralarının gizemi ilgi çekiyor

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Özcan Mersin, milli parkı ziyaret edenlerin büyük çoğunluğunun mağarayı da ziyaret ettiğini ifade etti.

Mağara için birçok hikayenin anlatıldığını aktaran Özcan Mersin, “Mitolojide göklerin kralı Zeus, denizler kralı Poseidon’dan korkarak buraya saklanmış. Bu nedenle burası ‘Zeus Mağarası’ olarak adlandırılmış. Hazreti İsa’nın annesi Meryem Ana da Efes’e giderken Samos Adası’ndan geçip burada dinlenmiş” dedi.

Mağaradaki suda yüzmenin yasak olduğunu belirten Mersin, “Her yıl boğulma ve ölüm vakalarıyla karşılaşmaktayız. Ziyaretçilerimizden bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (AA)

ETİKETLER: , , , ,