DOLAR
32,5816
EURO
34,8086
ALTIN
2.513,14
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Yeni normalde ofislerde çok şey değişecek!

Yeni normalde ofislerde çok şey değişecek!
A+
A-
velux

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının etkileri birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Virüsün yayılma hızın azalmasıyla yeni normal hayat yavaş yavaş başlandı. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü, Cansel Turgut Yazıcı, ofisleri, otelleri ve AVM’leri değerlendirdi.

Gayrimenkul geliştirmeleri ve değerlemelerinde planlamaları ve hesapları yeni beklentilere göre oluşturacaklarını aktaran Yazıcı, “Son kullanıcı başka ne gibi farkındalıkları yakalayacak hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

 

Ofislerin Covid-19 koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekecek

Süreç uzadıkça evden çalışmanın birçok kişi için verimli olmadığını sıkıcı olduğundan bahseden Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

Yeni normalde ofislerde çok şey değişecek!
“Herkes karantina başında diyordu ki, ofis alanları küçülebilir herkes evden çalışabiliyor. Ama süreç uzadıkça evden çalışmanın birçok kişi için verimli olmadığını hatta çok da sıkıcı olduğunu gördük. Evden çalışma ve ofise gitme arasında esnek bir dönem geçireceğiz.” Ofis alanlarının Covid-19 koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekecek. Evde çalışmak için bir engeli olmayanlar için evden çalışma verimli ise bu sistemin komple ya da haftanın belli günlerinde devam edeceğini düşünüyorum. İnsanoğlu her şeye alıştığı gibi evden çalışma düzenine de alıştı. Türk insanı adaptasyon ve yeniliğe uyum konusunda bence muhteşem, uzaktan çalışma sistemine uyum sağlamamız bu yüzden çok da zor olmadı.”

 

Ofiste olan kişi sayısını azaltacağız ya da bazıları hep evden çalışacak

Hayatımızda önümüzdeki bir süre daha görüntülü toplantıların devam edeceğini belirten Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Görüntülü bağlanarak bile yaptığımız toplantılarda, en az 2-3 saatlik zaman kazandığımızı gördük, toplantılarda yolda harcanan zamanlar olmayınca verimlilik arttı. Ama bu toplantılar süreç uzadıkça ve hastalığın tedavisi gelişince devam eder mi, ne kadar devam eder, bir alışkanlık olur mu yoksa gelenekler ağır mı basar bunu da süreç belirleyecek.

Yeni normalde ofislerde çok şey değişecek!

Öte yandan bu sürede ofis kullanım alanlarını sosyal mesafe şartları nedeni ile büyütmek veya özel önlemler alarak çalışmak zorunda kalacağız. Bunu yapamayacağımızdan ya dönüşümlü olarak personeli çalıştırarak ofiste olan kişi sayısını azaltacağız ya da bazıları hep evden çalışacak. Bundan sonra cam veya pleksi panellerle yükseltilmiş çalışma alanları, bankolar hayatımızın devamından da yer alacak gibi görünüyor.” dedi.

 

Camı açılmayan binalar için zor günler geliyor

Peki paylaşımlı ofisler ne olacak? Bu konuda Cansel Turgut Yazıcı’nın görüşü şöyle: “Paylaşımlı ofisler uzun süre boyunca kendisini bence toparlayamayacak, bu süre hastalığın bitmesi ve psikolojimizin değişmesine göre belli olacak. Ofislerde aynı anda bütün binanın hava sirkülasyonun sağlanması dönemi bitecek. Camı açılmayan binalar için zor günler geliyor, tercih edilirliği azalacak.”

velux