DOLAR
34,7899
EURO
36,8217
ALTIN
2.951,86
BIST
9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Yağmurlu
12°C
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
14°C

Zülfü Livaneli “Savaşlara karşı tek bir silahımız var kültür”

Zülfü Livaneli “Savaşlara karşı tek bir silahımız var kültür”
16.04.2022
1.238
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün başlayan Akdeniz Edebiyat Günleri’ne önemli isimler konuşmacı olarak katıldı. Açılışın konuşmasını yapan sanatçı Zülfü Livaneli “Elimizdeki tek bir silahımız var kültür” dedi.

Kaynak Anterhaber.com

Açılış konuşmasını yapan sanatçı Zülfü Livaneli “Elimizdeki tek bir silahımız var kültür. Kültür insanların boş zamanlarını değerlendirdiği bir olgu değildir, insanı geleceğe hazırlayan, barış hoşgörü içerisinde yoğuran bir olgundur. Bütün savaşlar insanların zihninde başlar. O yüzden beyinlerine barış ve kültürü işlememiz gerekir. Sesimizi yüksekçe barış ve kültür adına yüksekçe çıkarmalıyız” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün başlayan ve iki gün sürecek olacak Akdeniz Edebiyat Günleri Livaneli Vakfı ve  Bodrum Belediyesi tarafından düzenlendi. İlk kez düzenlenen ve teması küresel iklim krizinin neden olduğu felaketlere dikkat çekmek ve çevre konusunda daha güçlü bir farkındalık oluşturmak amacıyla  “Edebiyat ve Çevre” olarak belirlenen etkinliğin açılışına Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras, sanatçı ve edebiyatçı Zülfü Livaneli,  Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreou ve edebiyatçılar katıldı.

HALİKARNAS BALIKÇISI İÇİN DÜNYA MERHABA GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Küresel iklim değişikliği krizi karşısında “Edebiyat Ne Yapabilir?” ve “Bu Önemli Eşikte Yazarlar Ne Yapmalıdır?” sorularına yanıtların aranacağı oturumlarla gerçekleşecek olan ve iki gün sürecek olan etkinliğin açılış konuşmasını Ahmet Aras yaptı. Aras “Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri ve Akdeniz Edebiyat Günleri katılımcılarıyla birlikte, dünyamızın tam da ihtiyaç duyduğu bugünler için etkinliklerimizin her anında elimizi, dostluk, sevgi ve barış mesajlarıyla havaya kaldırıp dünyamız adına iyilikler, güzellikler dileyeceğiz. Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132.yılında hazırladığımız anma etkinliklerini, biraz daha farklı ve etkinliklere başka bir perspektif kazandırarak yapalım istedik.

Bu amaçla, ‘Balıkçı Yaşıyor’ temasıyla 16 -20 Nisan günleri arasında çok titizlikle hazırlıklarını yaptığımız Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinliklerinde de 17 Nisan’ı Dünya Merhaba Günü olarak ilan ediyoruz” dedi.

Sanatçı Zülfü Livaneli sanat ve edebiyatın geçmişten günümüze gelişimini örneklerle anlatarak “Uluslar arası edebiyat etkinliğinde Halikarnas Balıkçısı Türkiye’de eğitim ve edebiyat sentezi olarak kullanılıyor, değerlendiriliyor.

Bodrum’daki Anadolu ve Karya kültürlerinin mirasçısıyız ve böyle yaşıyoruz. Irkçılığa verilecek en güzel cevapta budur. Sürgüne gelen edebiyatçı yaşamı, edebiyat gücü ve doğa sevgisi ile Halikarnas Balıkçısı entellektüel birikimi ile sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek olmuştur. Edebiyat ve diğer sanatlar birbiri ile çok ilgilidir. 2500 yıl öncede Samos’ta Ege’de sanatlar arası ilişkiler çok üst düzeyde birbiri ile ilişkili olmuştur. Tarihte tüm paganlar birer yazardır ve insanlara seslenmeyi seçmişlerdir. Sanatın asıl amacı insan ruhunun yücelmesidir. Binlerce yıldır insanlar resim, sanat, şiirler yazarak insan ruhunun terbiyesi için uğraşmıştır.  Ne yazıkki kültür genetik olarak geçmiyor. Dolayısıyla yeni doğan bir insan her şeye sıfırdan başlıyor. Sadece okul eğitimi ile olmuyor” ifadelerini kullandı.

KÖTÜLÜĞE KARŞI EN ÖNEMLİ SİLAHIMIZ KÜLTÜRDÜR

Livaneli konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “İnsanların, çocukların okul dışında nitelikli sanata müziğe, edebiyata, baleye, resime ihtiyacımız var. Çirkinlik içerisinde milyarlarca dolar para kazanmalar çirkin bir yapıyı oluşturuyor ve savaşlar çıkıyor. Dünyayı bu exoticrwanda.com nedenle güzellikler kurtaracak. İnsanların okuması okuyarak gelişmesi gerekiyor. Uluslar arası şirketler tüm insanlığı bir tüketici olarak görüyorlar, amaçları bu dönemde mal satmanın peşindeler. Elimizdeki tek bir silahımız var kültür. Kültür insanların boş zamanlarını değerlendirdiği bir olgu değildir, insanı geleceğe hazırlayan, barış hoşgörü içerisinde yoğuran bir olgundur. Bütün savaşlar insanların zihninde başlar. O yüzden beyinlerine barış ve kültürü işlememiz gerekir. Sesimizi yüksekçe barış ve kültür adına yüksekçe çıkarmalıyız” diye konuştu.

PAPANDERU “DÜNYANIN GÜZELLİKLERE İHTİYACI VAR”

Merhaba iyi akşamlar, diyerek Türkçe konuşmasına başlayan Papandreu “Bugün Suriyeliler, yarın Ukraynalılar gelecekte ise iklim değişikliği ile göçler devam edecek. Savaşın eşiğinde insanlar yaşam mücadelesi vermeye çalışacaklar. Bu tür bir kaos ortamında güzelliklere ihtiyacımız var. Dünyanın güzelliklere ihtiyacı var. Kültürel çeşitlilikleri birleştirdiğimiz zaman daha çok umutlu olacağız. Halikarnas Balıkçısı gibi zengin bir kültür birikimine sahip olması doğa ve çevre, insan adına yaptığı çalışmaları burada konuşmak için bulunmaktan çok mutluyum. Birbirimizi anlayabilmek için, empatiyi ve birbirimizi anlayabilmek için iletişime her günden daha fazla ihtiyacımız var. Her sorunu sanat, edebiyat ve bilim ışığında  çözmememiz için bir neden yok” dedi.

ROTH, ORHAN KAVALAYA “MERHABA” DİYEREK SELAM GÖNDERDİ.

Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth ise konuşmasında Roth Türkçe olarak Merhaba diye bşladığı konuşmasında “Merhaba Osman Kavala” diyerek tutuklu bulunan Kavala’ya selam gönderdi. Roth “Sevgili Dostum Merhaba bugün burada olmanı çok isterdik. Çünkü senin yerin cezaevi değil, senin yerin bugün burada olmalıydı” dedi. Bu ülke benim için çok şey ifade ediyor. Muhteşem yazarlarınızda tanışma fırsatı buldum Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk gibi. Kültürün, felsefesin sanatın bulunduğu topraklarda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün buradayız ama aklımız Ukrayna’da devam etmekte olan savaşta. Savaştan kaçan 4 milyon Suriyeli nedeni ile Yunanistan ve Türkiye büyük sıkıntılar çekti ve sıkıntılar çekiyorlar. Aynı şey Ukrayna ve etrafındaki ülkeler içerisinde olacak. Bu nedenle savaşları durdurmak için mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

 

İki gün sürecek etkinliklere sanatçı ve edebiyatçı Zülfü Livaneli, Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreou’nun açılış konuşmalarını yapacağı söyleşilere Zeynep Oral, Buket Uzuner, Zeynep Göğüş, Mehmet Y. Yılmaz, Ayşe Arman, Anna Pataki isimli yazarlar da katılacak. Edebiyat Günleri’nde, edebiyatın çevre sorunlarıyla ilgili farkındalığa olan katkısının  öne çıkarılmak istendiği bu projede, “Barış, Özgürlük ve Daha İyi Bir Hayat Arayışında Bir Rehber Olarak Edebiyat”ın rolü de konuşulacak konular arasında yer alacak.

LİVANELİ’YE BODRUM’UN KÜLTÜR DAİMİ KÜLTÜR SANAT ELÇİSİ UNVANI VERİLECEK

Etkinliğin son günü olan 16 Nisan akşamı, Bodrum Kalesi Batı Hendeği’nde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın doğum günü olan 17 Nisan’ın ‘Dünya Merhaba Günü’ olarak ilan edileceği tanıtım gecesinde, Bodrum Belediyesi tarafından Zülfü Livaneli’ye de ‘Bodrum’un Daimi Kültür Sanat Elçisi’ beratı verilecek.

velux