DOLAR
32,5439
EURO
34,8924
ALTIN
2.434,25
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!
26.09.2020
744
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Gayrimenkul değerleme kavramı 2000’li yıllarla birlikte hayatımızda yerini aldı. Gayrimenkul değerleme, özellikle konut kredileri ile ipotekli konut alım ve satımlarında önemli bir unsur olması nedeniyle her geçen dönemde daha çok telaffuz edilir oldu. Bu alanda faaliyet gösteren gayrimenkul değerleme uzmanlığı da bu gelişimin doğal sonucu olarak günümüzün ve geleceğin öne çıkan meslekleri arasında hızla yerini aldı.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

Peki gayrimenkul değerleme nedir, hangi amaçla kullanılır? Gayrimenkul değerleme raporu kimler tarafından hazırlanır? Taşınmaza ait değerleme raporu nasıl alınır? Kimler gayrimenkul değerleme uzmanlığı için hak kazanır, koşulları nelerdir? Bu alanda hizmet veren şirketler hangileridir? Gayrimenkul değerleme başlığı altında aklınıza gelebilecek ve en çok merak edilen sorulara yanıt olacak nitelikte bir rehber hazırladık. İşte 11 soruya 11 kısa cevapta gayrimenkul değerleme…

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

1) Gayrimenkul değerleme nedir?

Gayrimenkul değerleme, bir taşınmazın emlak değerinin tespit edilmesini içeren işlemler bütünüdür. Belirli kriter, etik kurallar ve nesnel ölçütlere göre gerçekleşen ve bir gayrimenkulün değerini gösteren işleme gayrimenkul değerleme deniyor. Bir başka deyişle, söz konusu gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya çıkarılmasında belirleyici role sahiptir. Gayrimenkul değerleme çoğunlukla konut kredisi başvuru işlemlerinde, ipotekli konut alımları vb işlerde kullanılıyor.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

2) Gayrimenkul değerleme uzmanlığı nedir?

Gayrimenkul değerlemesi Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) listesinde adı geçen lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri ve bu alanda eğitim almış, lisans sahibi uzmanlar tarafından yapılabiliyor. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı her geçen gün kıymetlenen meslek kollarından biri haline gelmiştir. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı için neler yapmak gerekiyor? İşte 2 maddede gayrimenkul değerleme uzmanlığı ile ilgili mutlaka bilmek gereken konular…

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

1. Gayrimenkul değerleme uzmanları her türlü gayrimenkulün (bina, konut, arsa, arazi, iş yeri vb.) değerini tespit etme ve raporlama yetkinliğine sahip kişilerdir. Gayrimenkul yatırımı, emlak satışı, konut kredisi ve ipotekli konut işlemleri için değerleme yapma lisansına sahiptirler.

2. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı alanında lisanlı kişilerin önemli vasıflarından biri bağımsız olmalarıdır. Emlak değerinin yükseltilmesi, gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde aracılık gibi faaliyetleri kesinlikle yoktur. Bağımsız olmaları sebebiyle, gayrimenkullerle ilgili hukuki davalarda bilirkişi olarak rol alabilirler.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

3) Gayrimenkul değerleme lisansı nasıl alınır?

Sermaye piyasasına ait faaliyet alanlarından herhangi birinde görev alacak kişilerin almaları gereken yetkinlik “gayrimenkul değerleme lisansı” olarak biliniyor. Gayrimenkul değerleme lisansı başvurusu için dört yıllık üniversite mezunu olmak şartların başında geliyor. Bu noktada merak edilenlerden biri hangi bölümlerden mezun olmak gerektiği… Yanıtı gayet net: Hangi bölüm olursa olsun, tek kriter dört yıllık bir üniversite olması.

 

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

4) Nasıl gayrimenkul değerleme uzmanı olunur?

Her yıl iki kez düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile başarı yakalayarak bu mesleği yürütmek isteyenler öncelikle ilgili kurslara katılım göstermeyi tercih ediyor. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı kursu ile ilgili internette yapacağınız küçük çaplı bir aramada yaşadığınız bölgeye yakın bir yer karşınıza çıkacaktır. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı kursu programları, uzman ve uzman yardımcısı adaylarını sınava hazırlamakta faydalı oluyor.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

5) Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı nedir?

Gayrimenkul değerleme alanında aktif görev almak isteyenlerin gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı için başvuru yapması ve beraberinde sınavda başarı göstermesi önem taşıyor. Böylelikle lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olarak çalışmaya başlanabiliyor. Peki değerleme uzmanlığı sınavı ne zaman?

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

6) Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı 2020 yılında ne zaman yapılacak?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı her yıl iki kez gerçekleştiriliyor. Sınavı düzenleyen kurum ise Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL). 2020 yılında ilk sınav Covid-19 salgınına karşı tüm koruyucu önlemler alınarak 11-12 Temmuz tarihlerinde yapıldı. İkinci sınav için tarih, diğer yıllarda olduğu gibi, SPK’ya ait sosyal medya hesapları üzerinden takip edilebilir.

 

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

7) Gayrimenkul değerleme uzman yardımcısı nedir?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı’na katılarak başarı gösterenlerin gayrimenkul değerleme uzmanı olarak çalışabilmeleri için üç yıl mesleki tecrübeye sahip olmaları gerekiyor. Mesleki deneyim süresi üç yıl olmayan kişiler, eksik sürelerini tamamlayabilmek için gayrimenkul değerleme şirketlerinde “gayrimenkul değerleme uzman yardımcısı” unvanı ile tam zamanlı görev alabiliyor. Ancak henüz uzman statüsünde olmadıklarından lisans sahibi olamıyorlar.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

8) Gayrimenkul değerleme şirketleri listesine nasıl ulaşılır?

Peki taşınmaz değerlemesini hangi firmalar yapabilme yetkinliğine sahip? Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların belli bir tarihe ait değerini; gayrimenkulün niteliği, pazar ve çevre koşullarını analiz edilerek değerleme standartlarına göre bağımsız ve tarafsız şekilde, yazılı olarak raporlayabilecek değerleme uzmanları kadrosuyla sektörde faaliyet gösteren firmalara “gayrimenkul değerleme şirketleri” deniliyor.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

Gayrimenkul değerleme şirketleri kendi aralarında 3’e ayrılıyor. Bu sınıflandırmayı hangi kurumdan lisans sahibi oldukları belirliyor. Buna göre gayrimenkul değerleme şirketleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisanslı olanlar, SPK lisanslı olanlar, BDDK ve SPK lisanslı olanlar diye 3 ayrı başlıkta listeleniyor. Gayrimenkul değerleme şirketleri tam ve güncel listesine ulaşmak için SPK web sitesine giriş yapılabilir.

9) Gayrimenkul değerleme raporu nedir?

Gayrimenkul değerleme raporu hazırlanırken üç farklı yöntem kullanılabiliyor. Bu yöntemler emsal karşılaştırma, maliyet yaklaşımı ve gelir indirgeme olarak biliniyor. Bir gayrimenkule ait değerleme raporunda söz konusu üç yöntemden herhangi biri uygulanıyor.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

10) 2020 yılında gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesi nasıl?

Gayrimenkulün brüt alanı esas alınmak şartıyla gayrimenkul tiplerine göre en düşük ve en yüksek fiyat aralıkları her yıl belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanıyor. 2020 yılına ait gayrimenkul değerleme hizmet fiyatları Resmi Gazete’de şu şekilde açıklandı:

2020 yılında bu fiyatlar konut ve iş yerleri için 659 TL – 2.855 TL, arsa ve tarım alanları için 719 TL – 1.786 TL, AVM, hastane gibi hizmet amaçlı yapılar için 1.316 TL – 6.387 TL, yalılar ve eski eser niteliğindeki gayrimenkuller için 3.490 TL, enerji ve akaryakıt tesisleri için 4.258 TL, üretim, depolama, zirai ve sınai nitelikli yapılar için 723 TL – 5.589 TL oldu.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

11) Değerleme uzmanları tarafından incelenen gayrimenkullerin türleri hangileri?

Peki gayrimenkul türleri hangileridir? Gayrimenkul değerleme uzmanlarının değerlemesini yaparak raporunu hazırladıkları gayrimenkul türlerini, kısa açıklamaları ile birlikte madde madde listeledik. 5 ana başlıkta sıraladığımız gayrimenkul türlerinin sık rastlanan terimleri içerdiği bilgisini ilave edelim.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

• Konut: İnsanların barınma ihtiyaçlarına yönelik olarak kullandıkları her türlü mekânı kapsar. Bir meskene konut denilmesi için en önemli gereklilik de barınma amaçlı olması. Konut çeşitlerine örnek olarak apartman dairesi (katta bağımsız bölüm), villa, rezidans verilebilir.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

• Tarımsal Gayrimenkul: Adından da anlaşılacağı gibi tarım amaçlı kullanılan, aynı zamanda sahibine gelir sağlayan gayrimenkul türüdür. Arsa, arazi, tarla gibi. Değerlemesi yapılırken istihdam sağlamasından arazinin verimliliğine, biçiminden konumuna pek çok faktör devreye girer.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

• Ticari Gayrimenkul: Ticaret faaliyetleri amacıyla kullanılan, alınıp satılabilen taşınmaz türüdür. Mesken olmayan ancak ticari kazanç elde etmeye yarayan gayrimenkullerdir. Ofis binaları, ofisler, otel binaları, alışveriş merkezi binaları, mağaza ve dükkânlar ticari gayrimenkul olarak değerlendiriliyor.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

• Endüstriyel Gayrimenkul: Endüstriyel üretimin hayata geçirildiği her türlü gayrimenkulü içermektedir. Fabrikalar, üretim tesisleri, imalathaneler gibi sınai amaçlı kullanılan taşınmazlardır. Geniş bir kapsamı olduğu için bu tip gayrimenkulün değerlemesi de özel bir uzmanlık ihtiyacını beraberinde getirmektedir.

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

• Özel Amaçlı Gayrimenkul: Çoğunlukla özel bir alanda kullanım için tahsis edilen gayrimenkulleri içermektedir. Okullar, ibadet alanları, hastaneler, hatta golf alanları gibi örnekler verilebilir. Gayrimenkul piyasasında sık el değiştirmedikleri için değerlemesi pek kolay olmayan gayrimenkuller olarak da bilinir.

Aktur tatil sitesi