DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

2020’de 1 milyar turist seyahate çıkamadı

2020’de 1 milyar turist seyahate çıkamadı
A+
A-
velux

Bu yıl koronavirüs nedeniyle dünya genelinde 850 milyon ile 1 milyar civarında turistin seyahatini iptal etti. Bu da 910 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar arasında ekonomik kayıp anlamına geliyor.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, bu yıl dünya genelinde turizm sektöründe yaşanan ve devam edecek kayıplarla ilgili rakamları paylaştı.

TAHMİNLER KORKUTUCU

1 milyar 400 milyon kişinin hareket ettiği turizm faaliyetinin 4 aylığına sıfırlandığını belirten Recep Yavuz, bu durumun nereye kadar gideceğini ve krizin vereceği zararın boyutlarını öngörmenin çok zor olduğunu belirtti. Dünya Turizm Örgütü’nün bu konuda iyi, orta ve kötü olmak üzere üç farklı senaryo ortaya koyduğunu ifade eden Yavuz, 3 senaryoya göre, bu yıl turizmde yüzde 58, yüzde 70 ve yüzde 78 kayıp tahminleri olduğunu kaydetti.

Yavuz’un dikkat çeken o açıklamaları şöyle:

Üç senaryoya göre, dünya turizminin küçülmesinin turizm sektörüne üç önemli yansıması olacak:

  • Bir; 850 milyon ile 1 milyar civarında turist kaybı.
  • İki; 910 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar ekonomik kayıp.
  • Üç; 100 ile 120 milyon turizm çalışanının işsiz kalması. Bu, istisnasız 1950 yılından beri turizm sektörünün aldığı en ağır darbedir.

Bu yıl, iyi senaryo ile 850 milyon, kötü senaryo ile 1 milyar turistin seyahatinin iptal olduğunu belirten Yavuz, “Kabaca bir hesapla bu, 10 milyon uçuşun (gidiş-dönüş) yapılmaması demektir. 7 milyar (7 geceden yola çıkarak) konaklamanın gerçekleşmemesi demektir. Bütün bunlar turizm dışındaki yüzlerce sektöre de dolaylı olarak zarar vermektedir” diye konuştu.

BU YARALARI SARMAK UZUN YILLAR ALACAK

Bu sonuçların turizmciler açısından çok ağır olduğuna işaret eden Yavuz, “Belki turizm hareketliliği 1-2 seneye eski günlerine dönecek ama turizmci de bıraktığı izler, çok daha uzun sürecek. Büyük olasılıkla hem hayatımızda hem turizm dünyamızda her şeyin yeniden yazılacağı, yapılandırılacağı bir döneme gireceğiz. Bu veriler içinizi karartmasın, hayat devam ediyor ve edecek. Turizm de hayatın içinde yerini yine alacak” dedi.

Aktur tatil sitesi