DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
21°C

2021 emlak vergisi artış oranları!

2021 emlak vergisi artış oranları!
01.01.2021
888
A+
A-

Bina, arazi ve arsalar için her yıl ödenmek zorunda olan emlak vergisi için 2021’de geçerli olacak zam oranı belli oldu. 2021 yılında emlak vergisi yüzde 4,55 artışla uygulanacak.

İlk taksit mayıs ayı içerisinde, ikinci taksit ise kasım ayında ödenen emlak vergisi için zam oranı belirlendi.

2021 emlak vergisi yüzde 4,55 arttı

Resmi Gazete’nin aynı mükerrer sayısında yayımlanan emlak vergisi kanunu genel tebliği uyarınca, mükellefiyeti 2021 yılında başlayanların, mükellefiyetleri ile ilgili bina, arsa ve arazi vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerinin hesabında; 2020 yılı değeri, 2020 yılına ait belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 4.555 artırılması suretiyle belirlenecek.

Bu kapsamda, bina vergi değeri üzerinden hesap edilen değerli konut vergisine esas tutar da 2021 yılında, 2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı yüzde 4.555 oranında artırılarak 5.22 milyon TL olarak belirlendi.

Buna göre, değerli konut vergisine tabi konutların nitelikli taşınmaz değeri alt ve üst sınırları; 5.22 milyon ile 7.81 milyon arasında değer sahip olanlarından; 5.22 milyon TL’yi aşan kısım için binde 3, değeri 10.4 milyon TL’ye kadar olanlarından 7.8 TL’si ve fazlası için binde 6, değeri 10.4 milyon TL’den fazla olanlarından bu tutarın ve fazlası için binde 10 olarak belirlendi.

Emlak vergisi sorgulaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi borcu bulunup bulunmadığını öğrenmek ve emlak vergisi sorgulaması yapmak isteyenler ilgili belediyeler veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden emlak vergisi durumu hakkında bilgi edinebiliyor.

Emlak vergileri her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2017 yılında emlak vergisinin birinci taksiti mart ayında, 2. taksiti ödemeleri ise Eylül ayında yapılmıştı.

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılıyor?

Emlak vergisi taksitleri taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye doğrudan yapılacağı gibi, ilgili belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme mümkün oluyor.

Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?

Emlak vergisi hesaplaması ile ilgili olarak ise Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesinin b fıkrasında şu bilgi yer alıyor:

“Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilmektedir.”

Aktur tatil sitesi