DOLAR
36,6383
EURO
39,8878
ALTIN
3.522,82
BIST
10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Çok Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Çok Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Yağmurlu
8°C
Çarşamba Açık
10°C

40 yaşından sonra bu vitamin sağlığınız için olmazsa olmaz: C ya da D vitamini değil…

Sürekli yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kaygı… Bu tür belirtiler size tanıdık geliyorsa, 40 yaşından sonra vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir vitamin var; B12…

40 yaşından sonra bu vitamin sağlığınız için olmazsa olmaz: C ya da D vitamini değil…
07.03.2025
7
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Sağlığımız için hayati öneme sahip besinlerden biri olan B12 vitamini, özellikle 40 yaş sonrasında daha da önemli hale geliyor. Sinir sisteminin düzgün çalışmasında kritik bir rol oynayan bu vitamin, genel sağlığımıza da katkı sağlar.

Doctissimo’nun tıbbi direktörü Dr. Gérald Kierzek, B12 vitamini ve etkileri hakkında detaylı bilgi verdi.

Yaşla birlikte eksiklik riski artar

Yaşamın her döneminde gerekli olan B12 vitamini, özellikle 40 yaşından sonra daha da önemli hale gelir. Bu dönemde vücutta B12 emilimi azalabilir, bu da yorgunluk, hafıza problemleri ve hatta sinirsel işlev bozuklukları gibi çeşitli belirtilere yol açabilir.

Naturopat ve EMDR psikoterapisti Sabine Monnoyeur, Le Journal des Femmes’de yaptığı açıklamada, “Bazı bireylerde B12 vitamini eksikliği, kronik yorgunluğa, nörolojik bozukluklara ve bilişsel işlevlerde gerilemeye neden olabilir” diyor.

Sinir sistemi ve duygusal denge için önemli bir rol

B12 vitamini, sinir sisteminin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir; çünkü sinir sinyallerinin iletimini sağlayan miyelin adlı koruyucu kılıfın oluşumuna katkıda bulunur.

Naturopat ve EMDR psikoterapisti Sabine Monnoyeur, “Bu vitamin, özellikle 40 yaşından sonra emiliminin daha az etkili hale gelmesiyle birçok metabolik süreçte temel bir rol oynar. Miyelin üretiminde önemli bir yer tutar ve etkili bir nörotransmisyon için gereklidir” şeklinde açıklama yapıyor.

Ancak etkisi bununla da sınırlı değil: “Duygusal dengemiz için çok önemlidir. Eksikliği ruh halimizi ve zihinsel refahımızı etkileyebilir” diye ekliyor.

B12  eksikliği ‘geri döndürülemez’ hasara yol açabilir

Peki, B12 vitamini gerçekten ne kadar önemli ve eksikliğinin sonuçları neler olabilir? Bu sorularının yanıtını Doctissimo’nun tıbbi direktörü Dr. Gérald Kierzek doctissimo’ya verdi.  

 “B12 vitamini eksikliğinin görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır.”

“Mide asidi üretiminin azalması nedeniyle emilim zorlaşır.”

“B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde, sinir sisteminin düzgün çalışmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kritik bir rol oynar.”

“B12 vitamini, vücudun birkaç yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak kadar depolanabilir. Bu yüzden eksikliğin erken teşhis edilmesi zor olabilir.”

Ancak B12 vitamini eksikliğinin zamanında fark edilmesi son derece önemlidir.

Doctissimo’nun tıbbi direktörü, “B12 vitamini eksikliği, hatta hafif seviyelerde bile, geri dönüşü olmayan nörolojik hasara yol açabilir. Bu durum, azot oksit gibi maddelerin eğlence amaçlı kullanımıyla daha da kötüleşebilir. Ayrıca, sinsi semptomlar da görülebilir; bunlar arasında kronik yorgunluk, nörolojik bozukluklar ve bilişsel işlevlerde gerileme yer alır” şeklinde uyarıda bulundu.

Eksikliğin nasıl önüne geçilir?

Beslenme rutininize eklemeniz gereken birkaç basit alışkanlık vardır.

B12 vitamini açısından zengin besinleri düzenli olarak tüketmek önemlidir. Bunlar arasında etler (özellikle karaciğer ve sakatat), yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalya), yumurtalar ve süt ürünleri yer alır. Vejetaryen ve veganlar için ise B12 ile zenginleştirilmiş besinler tercih edilmelidir, örneğin bazı tahıllar veya bitkisel sütler gibi. Ayrıca, oral metilkobalamin formunda B12 takviyesi almak da önerilebilir. Bazı durumlarda ise B12 vitamini enjeksiyonları gerekebilir, diyor uzman.

Peki, şüphe durumunda ne yapılmalı? Doktor, “Olası bir eksikliği tespit etmek için plazma B12 testi yaptırmak faydalı olabilir” diye belirtiyor.

Aktur tatil sitesi