Bodrum Ortakent’te 1,1 milyon metrekarelik Hazine arazisinin 634 bin metrekaresi konut, ticaret, turizm ve özel tesislere ayrıldı. Raporda ağaçlandırmanın su tüketimini artıracağı savunuldu.
Bodrum Ortakent’te tamamı Maliye Hazinesi mülkiyetinde bulunan 1 milyon 102 bin metrekarelik alan için hazırlanan imar planının ayrıntıları ortaya çıktı. Plan raporunda, mevcut “ağaçlandırılacak alan” kararının sürekli sulama gerektireceği ve Bodrum’un su kaynakları üzerinde baskı oluşturacağı savunularak Hazine arazisinin önemli bir bölümü konut, ticaret, turizm ve özel tesis kullanımına ayrıldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan plan, 8 Ağustos 2026 tarihli ve 11582 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylandı. Bodrum Belediyesi tarafından 21 Ağustos’ta askıya çıkarılan planın ayrıntılı raporlarına göre çalışma, Ortakent Mahallesi’nde tamamı Maliye Hazinesi adına kayıtlı 36 parselde toplam 1 milyon 102 bin 311,62 metrekarelik alanı kapsıyor.
Planın 21 Eylül 2026 mesai bitimine kadar askıda kalacağı belirtildi.
Planın arazi kullanım tablosuna göre Hazine arazisinin:
olarak planlandı.
Böylece konut, ticaret, turizm, günübirlik tesis ve özel tesislere ayrılan alanın toplam büyüklüğü yaklaşık 634 bin 520 metrekareye ulaştı.
Plan kapsamında bütün kullanımlar için öngörülen toplam emsale esas inşaat alanı ise 104 bin 919 metrekare olarak hesaplandı.
Konut alanlarında emsal 0,10 ve en fazla iki kat; ticaret–turizm alanlarında emsal 0,30 ve en fazla iki kat; günübirlik tesis alanlarında ise emsal 0,20 ve en fazla 4,50 metre yapı yüksekliği öngörüldü.
Ticaret–turizm alanlarına ilişkin plan notunda, alanın tamamının yalnızca ticaret veya yalnızca turizm amacıyla da kullanılabileceği düzenlendi.
Plan açıklama raporunda, yürürlükteki üst ölçekli planda alanın “ağaçlandırılacak alan” olarak tanımlandığı belirtildi. Ancak bu kullanımın Bodrum’un su koşullarıyla örtüşmediği savunuldu.
Raporda, yoğun ağaçlandırma faaliyetlerinin sürekli sulama gerektireceği, bunun Bodrum’un sınırlı yüzey ve yeraltı suyu kaynakları üzerinde “ilave ve sürdürülemez bir baskı” oluşturacağı ileri sürüldü.
Arazinin kayalık ve taşlık olduğu, tarımsal üretime veya ekonomik ormancılığa uygun olmadığı belirtilerek düşük yoğunluklu konut alanına dönüştürülmesinin “toprağın vasfına en uygun kullanım kararı” olduğu öne sürüldü.
Raporda ayrıca çevrede konut, tatil sitesi ve turistik tesisler bulunduğu belirtilerek benzer özellikteki kamu arazisinin boş bırakılmasının planlamada “eşitlik ve bütünlük” ilkelerine aykırı olduğu savunuldu.
Planın gerekçesinde, Hazine arazisinin mevcut haliyle “tanımsız ve boş” kaldığı ifade edildi. Çevredeki özel parsellerde konut ve turizm fonksiyonları hayata geçirilmişken kamu arazisinin atıl bırakılmasının kontrolsüz işgal, kaçak yapılaşma ve çevre kirliliği riski doğurduğu ileri sürüldü.
Raporda şu değerlendirmeye yer verildi:
“Çevresindeki parsellerde kentsel ve turistik fonksiyonlar hayata geçirilmişken, benzer topografik özelliklere sahip bu kamu arazisinin atıl bırakılması, planlamada eşitlik ve bütünlük ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir.”
Planın gerekçeleri arasında “yatırım profili, sektörel talepler ve bölgesel dinamikler” de gösterildi.
Sosyal ve Teknik Altyapı Etki Değerlendirme Raporu’nda 460 bin 389 metrekarelik konut alanı üzerinden 307 konut yapılabileceği hesaplandı. Her konutta ortalama 2,63 kişinin yaşayacağı kabul edilerek planın getireceği nüfus 808 kişi olarak belirlendi.
Ancak altyapı hesabı yalnızca konutlardan kaynaklanacak 808 kişilik nüfus üzerinden yapıldı. Ticaret–turizm alanları, günübirlik tesisler ve özel tesislerin çalışanları, müşterileri ve ziyaretçilerinin oluşturacağı ilave nüfus ve altyapı yükü için raporda ayrı bir hesaplamaya yer verilmedi.
Bodrum’un su ve kanalizasyon altyapısına ilişkin ise yalnızca Ortakent Mahallesi’nde elektrik, su ve kanalizasyon altyapısının mevcut olduğu belirtilerek plandaki kullanımlara uygun altyapının sağlanması gerektiği ifade edildi. Mevcut şebekenin kapasitesine ilişkin sayısal bir değerlendirme sunulmadı.
Sosyal altyapı raporunda toplam 228 bin 319 metrekare “açık ve yeşil alan” bulunduğu belirtildi. Ancak plan tablosu incelendiğinde bu toplamın yalnızca parklardan oluşmadığı görülüyor.
Planda:
ayrıldı.
Ayrıca 66 bin metrekarelik “doğal ve ekolojik yapısı korunacak alan” da planın koruma alanları arasında bulunuyor.
Aynı Hazine taşınmazları için hazırlanan önceki planlar, 2020 yılında 2836 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanmıştı. Danıştay 6. Dairesi bu planları 30 Kasım 2022 tarihli kararıyla iptal etti.
2021 yılında 3905 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden onaylanan planlar da Danıştay 6. Dairesinin 7 Mayıs 2025 tarihli kararıyla iptal edildi.
Yeni planın kendi açıklama raporunda dahi, 2021 tarihli planın, 2020 planının iptal gerekçelerinde belirtilen aykırılıklar giderilmediği için iptal edildiği kaydedildi.
Buna karşın aynı kamu arazisine konut, ticaret, turizm ve günübirlik tesis kullanımları getiren üçüncü plan, 9 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 11582 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden yürürlüğe konuldu.
Plan raporunda taşınmazların tamamının Maliye Hazinesi adına tam hisseli olduğu ve özelleştirme kapsam ve programında bulunduğu açıkça belirtiliyor.
Ancak askıya çıkarılan belgelerde taşınmazların hangi yöntemle değerlendirileceği, bütün olarak mı yoksa parsel parsel mi satışa çıkarılacağı, ihale takvimi, tahmini bedel veya olası yatırımcılar hakkında bilgi bulunmuyor.
Plan, Bodrum Belediyesi tarafından değil Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlandı. Cumhurbaşkanı Kararında planın uygulanması ve karar gereklerinin yerine getirilmesi konusunda da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkili kılındı.
Plan belgeleri, 21 Eylül 2026 mesai bitimine kadar Bodrum Belediyesi Müsgebi Hizmet Binası’nda incelenebilecek ve plana bu süre içerisinde itiraz edilebilecek.