Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, EDS yatırımını Büyükşehir Belediyesinin yaptığını belirterek, “Kârı bölüşüyoruz ama biz az alıyoruz” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Elektronik Denetleme Sistemleri hakkında açıklama yaptı. EDS yatırımını Büyükşehir Belediyesinin karşıladığını belirten Aras, elde edilen paraya ilişkin “Sonra kârı bölüşüyoruz ama biz az alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kentin çeşitli bölgelerine yerleştirilen Elektronik Denetleme Sistemleri hakkında bilgi verdi.
Sistemlerin Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığıyla yürütülen ortak çalışma kapsamında kurulduğunu söyleyen Aras, İçişleri Bakanı’nın da daha önce Muğla’daki EDS uygulamalarına değindiğini belirtti.
EDS’nin kuruluş maliyetinin Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını ifade eden Aras, denetimin ise İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü söyledi:
“İçişleri Bakanlığımızla ortak yapıyoruz. Yatırımı biz yapıyoruz, denetimi İçişleri Bakanlığı yapıyor.”
Ahmet Aras, EDS üzerinden elde edilen paranın paylaşımını anlatırken “kâr” ifadesini kullandı:
“Sonra kârı bölüşüyoruz ama biz az alıyoruz. Parayı da biz ödüyoruz. Parayı biz ödedik ama biz az alıyoruz. Ama önemli değil. Aldığımız bize zaten yeter.”
Aras’ın trafik denetimlerinden sağlanan parayı “kâr” olarak nitelendirmesi dikkat çekti.
EDS uygulamasının trafik güvenliği açısından önem taşıdığını belirten Aras, sözlerini şöyle tamamladı:
“Önemli olan bir kişinin burnunun kanamaması. Elektronik denetimin yapılması önemli olan oydu. İçişleri Bakanlığımızla ortak bir çalışmayı hayata geçirdik. Arkadaşlara teşekkür ederiz.”
Aras, konuşmasının bu bölümünde EDS yatırımlarının Büyükşehir Belediyesine maliyeti, sistemlerden elde edilen toplam para ve kurumlar arasındaki paylaşım oranı hakkında rakamsal bilgi vermedi.
Trafik denetiminin amacı gelir elde etmek değil; kazaları önlemek, can güvenliğini sağlamak ve kurallara uyulmasını temin etmektir. Bu nedenle trafik cezalarından elde edilen payın bir belediye başkanı tarafından “kâr” olarak nitelendirilmesini rahatsız edici buluyoruz.
Kamu yönetiminde ceza, kazanç veya kâr kapısı olarak görülemez. Üstelik “Parayı biz ödedik ama biz az alıyoruz” sözleri, trafik güvenliğinden çok gelir paylaşımının konuşulduğu izlenimini yaratmaktadır.
Sayın Aras’ın konuşmasının devamında “Önemli olan bir kişinin burnunun kanamaması” demesi değerlidir. Ancak bu yaklaşım ile ceza gelirini “kâr” olarak tanımlayan söylem birbiriyle çelişmektedir.
Bodrum Haber olarak soruyoruz: EDS’nin amacı trafik güvenliğini sağlamak mı, belediyeye gelir kazandırmak mı?