DOLAR
35,5750
EURO
37,0379
ALTIN
3.098,99
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
11°C
Muğla
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C
Cuma Yağmurlu
12°C

Ağızdaki iki belirtiye dikkat! Kalıcı sorunlara yol açabilir

Sağlıklı bir vücut için gerekli olan vitaminlerden biri olan B12 vitamini, eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, ağızda acı ve rahatsızlık hissine neden olabilecek belirtilerin, potansiyel olarak tehlikeli bir B12 vitamini eksikliğine işaret edebileceği konusunda uyardı.

Ağızdaki iki belirtiye dikkat! Kalıcı sorunlara yol açabilir
A+
A-

Mirror’da yer alan habere göre; B12 vitamini, kan hücrelerinin ve sinir sisteminin sağlıklı kalması için hayati bir rol oynar. Yetersiz alındığında, vücut oksijeni taşıyan kan hücrelerini düzgün bir şekilde üretemez ve bu da kansızlığa neden olabilir. Bu vitamin genellikle et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur, bu nedenle özellikle vejetaryen ve vegan bireylerde eksiklik sıkça görülür.

AĞIZDA İKİ KRİTİK BELİRTİ

B12 vitamini eksikliğinin ağızda ortaya çıkabilecek iki belirgin işareti vardır:

  • Glossit (dil iltihabı): Dilin şişmesi, kızarması ve pürüzsüz bir görünüm almasıyla kendini gösterir. Tat tomurcuklarının kaybolması nedeniyle dil yüzeyi düzleşir ve ağrılı bir hal alabilir.
  • Aft (ağız yaraları): Ağız içinde tekrarlayan ağrılı yaralar da bu eksikliğin habercisi olabilir.

DİĞER BELİRTİLER

B12 eksikliği sadece ağızla sınırlı kalmaz, vücudun genel işleyişini de etkileyebilir. Eksiklik durumunda görülebilecek diğer belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Hızlı nefes alıp verme ve nefes darlığı
  • Baş ağrıları ve sindirim sorunları
  • İştah kaybı ve kilo kaybı
  • Kalp çarpıntıları
  • Görme problemleri
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi

Uzun süreli B12 eksikliği, sinir sistemi ve beyin üzerinde kalıcı hasara yol açabilir. Bu semptomlar arasında uyuşma, kas zayıflığı, hafıza kaybı, denge sorunları ve depresyon gibi psikolojik problemler bulunabilir. NHS, bu tür nörolojik etkilerin geri dönüşümsüz olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Ağızdaki iki belirtiye dikkat! Kalıcı sorunlara yol açabilir

CİDDİ SORUNLARA SEBEP OLABİLİR

Tedavi edilmeyen B12 eksikliği, doğurganlık sorunları, mide kanseri ve doğum kusurları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, belirtiler fark edildiğinde mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulması öneriliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?

B12 eksikliğinin tedavisi genellikle diyet değişiklikleri ve takviye kullanımıyla başlar. Hafif durumlarda, eczanelerden temin edilebilecek günlük B12 takviyeleri yeterli olabilir. Ancak ciddi eksikliklerde, doktor reçetesiyle yapılan enjeksiyonlar gerekebilir.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: