DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C

Ahmet Aras: Şimdilikyüzde 69’luk bir artış var; durum 15’inden sonra netleşecektir

Ahmet Aras: Şimdilikyüzde 69’luk bir artış var; durum 15’inden sonra netleşecektir
29.05.2021
1.701
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan yaz sezonu öncesi Bodrum turizmine ilişkin değerlendirme ve açıklamalar…

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, turizm sektöründe özellikle geçen yıl büyük kayıp yaşandığını belirtti ve “En büyük beklentimiz Kültür ve Turizm Bakanımızın bir an önce sezonun açılması müjdesini bize vermesi” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, RS FM’den Sinan Onuş’a önemli açıklamalarda bulundu.

Ahmet Aras’ın Bodrum turizmine ilişkin yaptığı açıklama ve değerlendirmelerin öne çıkan kısımları şu şekilde:

Ankara ziyaretleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile de görüşen Aras, Kovid-19 sebebiyle turizmde büyük kayıplar yaşandığını ancak bu yıl gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

“Kültür ve Turizm Bakanımızdan en büyük beklentimiz bir an önce sezonun açılmasının müjdesini bize vermesi. Sezon konusunu da konuştuk. Özellikle rakamların düşmeye başladığını, ayın 1’inden sonra 5 binin altına ineceğini, bu durumda beklentimiz olan yurt dışı pazarların da hareketleneceğini ifade etti. Biz de turizmcilere müjdeleri vermek için sabırsızlanıyoruz.”

“RUSYA ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR HALİNE GELDİ”

Geçtiğimiz yıldan itibaren yabancı turist sayısında düşüş olduğunun altını çizen Ahmet Aras, Avrupa açığının kapandığını belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Geçtiğimiz yıldan itibaren Avrupalı turist sayısında düşüş yaşadığımız gerçek. İngiltere yine sadık misafirlerimiz. Çekya, Polonya, Bulgaristan gibi, Rusya ve Ukrayna çok önemli bir pazar haline geldi bizim için Bodrum’da. Onlar, Avrupa’nın açığını aslına bakarsanız kapattılar. Ancak bu yıl netleşen bir tablo yok.”

“GEÇEN YILKİ RAKAMLARA GÖRE ARTIŞ VAR”

Geçen yılki tabloların, bilinenin aksine yılın bu dönemine göre daha iyi olduğunu belirten Aras, “İngiltere’den 2020 Nisan sonunda 10 turist gelmiş, bu yıl 24 olmuş. Polonya’dan bu yıl 920 turist gelmiş. Geçen yıl sıfır. Geçtiğimiz yıl Rusya’dan aynı dönem 2 turist gelirken şimdi 247 turist gelmiş. Ukrayna’da sıfır gelirken 694 gelmiş. Yüzde 69.3 gibi bir artış var. Aşılama ile beraber 15’inden sonra netleşecektir konu” dedi.

“RUS MİSAFİRLERİMİZİN BODRUM’DA YAŞAMASINI İSTİYORUZ”

Turizm sadece otelde kalmak olmadığını vurgulayan Aras, kültürel alışverişin de önemli olduğunu kaydetti ve şunları ekledi:

“Özellikle mesela Rus misafirlerimizin Bodrum’da yaşamasını istiyoruz. Bu gerçekleşiyor. Bodrum salgın ile beraber inanılmaz bir cazibe merkezi haline geldi. İnsanlar oradan bir ev edinmek için müthiş bir şekilde mücadele ediyorlar. Bodrum, Türkiye için de önemli bir merkez. İnsanların yerleşmek istediğini çok net görüyorum. Son dönemlerde yapılan rezidans ve otel projeleri var. Rus misafirlerimizin, onların birçoğunda ev aldığını görüyoruz.”

“KONAKLAMA BELGESİNİN KENTİN YEREL BÜTÇESİNE DAHİL OLMASI LAZIM”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaz ve kış arasında değişen nüfusa rağmen ilçenin genel bütçeden aldığı payın orantısızlığından şikâyet ederken çözüm yollarını da sıraladı:

“Bodrum, gelişmişlik endeksinde ve ülkenin genel bütçesine yaptığı katkı noktasında 7. ama geriye aldığı yatırımlar açısından 67. sırada. Altın yumurtlayan bir tavuğu yemlemeyip, onu zayıflatıyorsunuz. Çok ciddi yatırım almalıyız. Bunun da yolunun bir tanesi, nüfusun gerçek nüfus olarak algılanması. Biz, 181 bin 400 nüfusa göre İller Bankası’ndan pay alıyoruz. Fiili nüfusa göre alsak işler değişecek. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Maliye Bakanımıza iletmiştim konuyu. Bodrum’un nüfusuna göre milli gelirden, Bodrum’da üretilen KDV’den pay alması gerektiğini söylemiştik. Konaklama belgesinin milli bütçeye değil, kentin yerel bütçesine dahil olması lazım.”

“BODRUM TÜRKİYE’NİN DAVOS’U OLACAK”

Bu arada Bodrum, çok büyük bir projeye daha imza atmak için çalışıyor. Aras, projenin ipuçlarını Sputnik’ten Sinan Onuş ile paylaştı:

“Tam olarak hani nereden kaynaklandığını söyleyeyim. Rusya ziyaretlerimizde Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev dedi ki, Bodrum Davos gibi bir yer olmalı. O söz bize öyle bir çığır açtı ki, “Bodrum, Türkiye’nin Davos’u olacak” diye ifade etmeye başladım ben de. Büyük bir gayretle Dünya Turizm Forumu olarak ilk imzayı atıyoruz. Dünya Turizm Forumu önemli bir forum, çok önemli katılımlara sahne oluyor. Biz de 10-12 Haziran’da Bodrum’da Dünya Turizm Forumu yapacağız.”

—O—

Sputnik’ten Sinan Onuş’un Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile gerçekleştirdiği röportajın tamamını okumak için tıklayınız.

polat-galle