DOLAR
32,3669
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,70
BIST
9.141,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

“Alev savaşçıları” yangına hava gücüyle anında müdahale edecek

“Alev savaşçıları” yangına hava gücüyle anında müdahale edecek
Aktur tatil sitesi

MUĞLA (AA) – DURMUŞ GENÇ – Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün orman yangınlarına havadan müdahale edecek yangın söndürme helikopterleri, Milas ve Marmaris ilçelerinde konuşlandırıldı.

Orman yangınları açısından birinci derece hassas bölgede bulunan Muğla‘da tüm hazırlıklar tamamlandı. Havaların ısınmasıyla yaşanacak orman yangınlarına müdahale için gönderilen ve “ateş savaşçıları”nın hava gücünü oluşturan helikopterlerden ikisi bölgeye ulaştı.

Milas Denizcik Orman Deposu ile Marmaris Değirmenyanı’nda konuşlanan iki helikopterin mürettebatı, 2 pilot, bir gözlemci pilot, bir teknisyen ve Orman Genel Müdürlüğü adına görev yapacak bir personel olmak üzere 5 kişiden oluşuyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görevi öncesi test uçuşu kapsamında su alma ve su atma işlemlerini gerçekleştiren helikopterler, gerekli teknik işlemlerin tamamlanmasının ardından göreve hazır hale getirildi.

– Helikopterlerden 2’si göreve başladı

Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, ekiplerin acil durumlara her zaman hazır olduğunu söyledi.

Orman yangınlarına hem kara hem de hava gücü anlamında etkili bir ekiple müdahale edildiğini belirten Yaprak, sorumluluk bölgelerindeki ormanlık alanları hem kamera hem de dürbünlerle izlediklerini dile getirdi.

Muğla ve Aydın illerini kapsayan Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde orman yangınlarıyla mücadelede çok sayıda ekibin görev aldığını vurgulayan Yaprak, “Çalışmalarda 100 arazöz, 40 su tankeri, 55 ilk müdahale aracı, 15 dozer ve 15 greyder kara gücünü oluşturuyor. 4’ü su atma özelliği ve biri genel amaçlı olmak üzere 5 helikopter ise hava gücünü oluşturuyor.” diye konuştu.

Yaprak, Marmaris ve Milas’ta helikopterlerin 1 Mayıs’ta göreve başladığını, önümüzdeki günlerde 3 helikopterin daha Fethiye, Yatağan ve Nazilli’de konuşlu olarak göreve başlayacağını ifade etti.

– İHA gibi yüksek teknoloji içerikli uygulamalar da kullanılacak

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında geçen yıl çıkan 328 yangında 813 hektar ormanlık alanın zarar gördüğüne değinen Yaprak, yangınların yüzde 92’sinin insan kaynaklı olduğunu ve vatandaşların bu konuya duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

Kentlerin akciğerleri olan ormanların, yangın gözetleme kulelerinden kesintisiz şekilde kontrol edilerek yangınlara karşı korunduğunu belirten Yaprak, “Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Muğla ve Aydın’da da yangın gözetleme kulesi bulunuyor. Bu yıl yangınlara müdahalede insansız hava araçları (İHA) gibi yüksek teknoloji içerikli uygulamaları da kullanacağız.” dedi.

Aktur tatil sitesi