DOLAR
34,0575
EURO
37,6674
ALTIN
2.761,16
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
28°C
Muğla
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Hafif Yağmurlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

“Antalya’da yazlıkçıdan çok kalıcı Rus var”

“Antalya’da yazlıkçıdan çok kalıcı Rus var”
22.03.2022
382
A+
A-

“Antalya’da yazlıkçıdan çok kalıcı Rus var, Rus plakalı arabalar çoğaldı”

Yaptırımlarla Avrupa kapılarının kapanması üzerine Rusların Türkiye’ye akını devam ediyor. Antalya ve İstanbul’da emlak sektörüne Rus talebi fırladı.

Halil Ocaklı, son gelişmeleri ve izlenimlerini turkrus.com’a Antalya’dan yazdı:

“TL’deki değer kaybına paralel olarak Kasım 2021 itibariyle satışa çıkan konutların önemli bir kısmını yabancılar satın aldı. Yabancılar arasında beş adet ve üzeri konut alanlar olduğu da biliniyor. TUİK 2022 verilerine göre Antalya’da Şubat ayında satılan 4 bin 727 konutun yaklaşık yüzde 24’ü yabancılar tarafından satın alındı. Mart ayında bu sayının çok daha yüksek olacağı öngörülüyor.

Ukrayna krizinin Antalya’daki yansıması olarak artan konut talebi fiyatlarda yukarı yönlü yeni bir dalgalanma yarattı. Rusça konuşan alıcılar önceki yıllarda Antalya’ya “yazlık” gözüyle bakarken, şimdilerde kalıcı yaşamak, hatta vatandaşlık kazanabilmek amacıyla konut satın almaya yönelmekte.

Konyaaltı ilçesinde özellikle Liman ve Hurma mahallelerinin popülaritesi Rusça konuşanlar arasında artmaya devam ediyor. Bu iki mahallede sokakta yürüyen her 10 kişiden altısı yabancı iken, her 10 yabancıdan altısının Rusça konuştuğunu söyleyebiliriz. Rusça, Salı pazarındaki esnafın ikinci dili haline gelmiş durumda.

Artan taleple birlikte fiyatlar hızla yükselse de emlakçılar satılık ve kiralık konut bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor. Genellikle sahile yürüme mesafesindeki daireleri yeğleyen yabancı alıcılar, artık denize yakınlık gözetmeksizin daha iç bölgelere doğru yönelmiş durumda.

Eskiden yabancı görmediğimiz ara sokaklarda Ukrayna ve Rusya plakalı araçların park edildiğine sıkça tanık oluyoruz. Rusça konuşanlar arasında Rusya’nın Müslüman topluluklarından gelen alıcıların sayısında büyük artış olduğu da gözlemleniyor.”