DOLAR
32,5816
EURO
34,8086
ALTIN
2.513,14
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Konu aidatlar olduğunda akıllara eş peşe sorular geliveriyor:

Apartman ya da sitede yaşayanların belirli aralıklarla ödediği aidat nedir? Aidat neleri kapsıyor? Apartman aidatını ödemek zorunlu mu? Apartman aidatı nasıl hesaplanır? Konut sahiplerinin apartmanın ortak giderleri için ödediği aidat zorunlu mudur? Apartmanın ortak yaşama alanı ve tesislerinden yararlanmayanlar da aidat ödemek zorunda mı?

İşte aidat ödemesine dair bilinmesi gerekenler…

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?

Aidat miktarı nasıl belirleniyor?

Konut sahiplerinin apartmanın tüm ortak alanlarındaki bakım ve onarımının yanı sıra kapıcı, bahçıvan ve güvenlik görevlisine ödenen sabit giderler için ödediği miktara “aidat” deniyor. Aidat ücreti apartmanın giderlerine göre belirleniyor. Aidat paraları apartman sakinlerinin kurduğu bir dernek, kurum, vakıf üyeleri ya da apartman yöneticisi tarafından belirli aralıklarla toplanıyor.

Arsa payına göre aidat

Aidatla ilgili kanuni düzenlemeleri kapsayan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre başka türlü bir anlaşma olmadıkça konut sahipleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine, apartmanın sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere arsa payı oranında katılmakla yükümlü.

Aidatı ödemekle yükümlü olan ev sahipleri, kira sözleşmelerinde eve kiraya çıkacak olan kişiye aidatları ödeyecekleri yönünde madde koyabiliyor, böylece aidat ödemesi kiracıya devrediliyor.

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?

Aidat gecikmesinde yüzde 5 faiz

Apartman aidatı belirli zamanlarda apartman yöneticisi ya da daire sahiplerinin kurduğu bir dernek, kurum veya vakıf üyeleri tarafından toplanıyor. Aidatı, tüm apartman sakinleri ödemekle yükümlü. Ortak sosyal yaşam alanları ya da tesisleri kullanmasanız dahi apartman aidatını ödemek zorundasınız.

Apartman aidatı ödenmezse ne yapılır?

Aidatı ödemeyen daire sahipleri hakkında dava açılıp, icra takibi başlatılabiliyor. Aidat ödemelerindeki gecikmelerde ise gecikilen günler için aylık yüzde 5 gecikme faizi alınıyor.

polat-galle