DOLAR
32,4491
EURO
34,7379
ALTIN
2.437,04
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Aras, yeni bir “Bodrum Tarihi” mi yazıyor?

Aktur tatil sitesi

Sayın Aras, Elinizdeki Kitap, Sadeleştirilmişin Sadeleştirilmişi

Konu içinde Bodrum Belediyesi geçiyorsa, bir de Ahmet Aras adı varsa her şey olur durumuna geldik.

Birileri fenalık yapıyor Ahmet Aras’a ama kim yapıyor diye düşünmeye başladık.

İki gün önce Bodrum Haber’in mailine Bodrum belediyesi basınından gönderilen bir duyuru aldık. Bodrum’u Kitaplaştıran Galanti’ye 76 Yıl Sonra Büyük Vefa, “Bodrum Tarihi” Kitabı yeniden okuyucuyla buluşuyor… Kitabın basın toplantısına çağrı bu başlıklarla verilmişti.

Avram Galanti Bodrum’lunun “Bodrum Tarihi” kitabı bir çağrışım yaptı bizde. 1945 yılında basılan kitap, 76 yıl sonra sadeleştirilerek tekrar basıldı iddiasını İmbik köşesi olarak gerçekçi bulmadık. Bu işte bir yanlışlık vardı. Çok ilgilenmedik önce.  Sonra ne gördük? Musevi cemaatinin üst düzey yöneticilerinin de hazır gelmiş olduğu kitap tanıtımında Bodrum’un başkanı Ahmet Aras canlı yayınlarla, yine şaşaayla bir yanlışın içinde.

Basın duyurusunda kitap tanıtımı ile ilgili verilen bilgileri ilginç bulmuştuk.  Arkeolog Rasim Özgürel tarafından sadeleştirilen ve Bodrum belediyesi yayın kurulu tarafından baskıya hazırlanan kitap 76 yıl sonra kentin kültürüne yeniden kazandırılmış. Bodrum Belediyesi yayıncılığa soyunmuş,  takdir edilecek bir şey Bodrum için.

Bu işte bir yanlışlık yok mu diye düşünen de mi yok?

Bodrum belediyesi yayın kurulu, Avram Galanti Bodrumlu’nun “Bodrum Tarihi” kitabını yeniden Bodrum’a kazandırıyoruz diye Bodrum tarihinden haberi olmadığını basın duyurusu ile ilan etmiş bir güzel.

Ahmet Aras, canlı yayında konuklara ve basın emekçilerine uzun uzun kitabı ve Galanti’yi anlattı. Aras’ı ekran başında izlerken, daha konuşması bitmeden aklımıza takılan yanlışı araştırdık. İmbik köşesinin sadece birkaç dakikalık çalışmasıyla ortaya çıkan gerçek bilerek mi Aras’tan saklanıyor diye Bodrum Haber olarak düşündük, tartıştık. Sonra yazının başındaki tekerleme gibi dilimize dolanan sözler aklımıza takıldı. “Sadeleştirilmişin Sadeleştirilmişi” olur mu?

Başyazarımız Mustafa Gündoğ, Ahmet Aras için çok şey yazdı. Bilerek yapılan yanlışlar, bilmeden yapılan hatalar üzerine uyarılar, uyarılar ve uyarılarla döşenmiş 50 küsur yazı yazmış. Kabahatli olduğu şeyler az değil Aras’ın. Fakat kitap tanıtımı için Ahmet Aras’a bir tuzak kurulmuştan beterdi demek yanlış mı olur? Bodrum Haber okuyucularının takdirine bırakıyoruz.

“Bodrum Tarihi” kitabını yayına hazırlayanların Bodrum tarihinden haberi yok

İmbik, Bodrum belediyesinin 76 yıl sonra sadeleştirilerek çıkardık dediği kitabın 1996 yılında, bugünden 25 yıl önce de sadeleştirilerek basıldığını ortaya çıkardı. Hem de basın tanıtımı yapılan kitap hakkında başkan konuşmasını daha bitirmeden.

BOSAV yayınları olarak 1996 yılında basılmış kitap.  Kısacası Bodrum belediyesinin 76 yıl sonra gösterdik dediği vefayı, BOSAV 25 yıl önce göstermiş Avram  Galanti Bodrumlu’ya. Şimdilerde kaç kişi hatırlıyor bilmiyoruz Fakat BOSAV, Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı bir dönem etkili işlere imza atıyordu. Bugün sadeleştirilmiş ilk kitabın kapağını ve ilk sayfalarını paylaşacağız. Buradan görebilirsiniz kitapla ilgili bilgileri. Bodrum’da çok kişide bu kitabın olduğunu düşünüyoruz. Buna rağmen Ahmet Aras’ın hiç araştırmadan, 1945 yılından 76 yıl sonra büyüklük gösteriyormuş gibi tanıtım yapmasını ve bir önceki sadeleştirilmiş kitap hiç yokmuş gibi konuşmasını İmbik köşesi olarak doğru bulmadık.

Anlamadığımız şey birkaç dakikada ulaşılan sadeleştirilmiş 25 yıl önceki baskı varken bunun hakkında neden bir bilgi verilmiyor toplantıda. Avram Galanti Bodrumlu’ya gösterildiği söylenen vefa, Bosav’a ya da daha önceki kitaba emek verenlere neden gösterilmiyor.

Bir yayın kurulu bunu araştırmaz mı? Kitabı yayına hazırlayanlar kentin kültürüne kazandırdıklarını basın duyurusuyla ilan ederken kentin hafızasından nasıl haberleri olmaz? Diye sormaktan İmbik köşesi olarak kendimizi alamıyoruz.  Yayın kurulu atlamış konuyu fakat basın bülteninde de yer verilmemiş ilk sadeleştirilmiş kitaba. Onlarında mı haberi yok?

Bodrum belediyesinin her işinde, vefa gösterdik, biz yaptık oldu, biz olmasak olmazdı anlamları çıkarılan kibirli, kendini beğenmiş bir söylem sosyal medyasından basın duyurularına kadar ortak dil haline gelmiş durumda. Bunu anlamak mümkün değil. CHP’nin eleştirdiği iktidarın yöntemlerine benzemeye başlayan bu durumu tekrar tekrar işlemek lazım sanıyoruz. Ahmet Aras,  Bodrum’u iskan ettiler diye bilinen ve ciddi ciddi akrabaları olduğunu söylediği Kızılhisarlı Mustafa Paşa ve Cafer Paşa mı sanmaya başladı kendini sizce?

Kitap tanıtım toplantısında üst düzey katılım gösteren Musevi Cemaatine üyelerine de sormak gerekmiyor mu? İlk emek verenlerinin yok sayıldığı tanıtım toplantısında bu kitap için söylenecekleri baştan doğru diye kabul ederek konuşmadan, bilmeden mi masaya oturuyorsunuz?

“Bodrum Tarihi” kitabını yayına hazırlayanlar, yeni bir Bodrum Tarihi mi yazmaya çalışıyorlar.

Arı İnan neden yok sayıldı?

1996 yılında, 25 yıl önceki ilk sadeleştirilmiş kitaba imza atan ve sadeleştirilerek tekrar çıkarmaya karar veren kişilerden birisi akademisyen yazar Arı İnan. Arı İnan, Atatürk’ün manevi kızı, Afet İnan’ın kızı. İlk sadeleştirilmiş Avram Galanti Bodrumlu’nun “Bodrum Tarihi” kitabının sunuş ve son söz yazılarının sahibi ve sadeleştirerek yayına hazırlayan iki isimden birisi. Diğer isim, eğer isim benzerliği yoksa sanıyoruz belediyenin kitabındaki sadeleştirmeye imza atan Rasim Özgürel beyefendi. Bunu sadeleştirilmiş ikinci kitap elimize geçtiğinde anlayacağız.

Arı İnan, Bodrumlu sayılır. Çok uzun yıllardır Bodrum’da evi var. Konu iyice araştırılsaydı o da belki katılmak isterdi basın toplantısına. İlk sadeleştirilmiş kitapla ilgili söyleyecekleri olurdu. Bu söyledikleri Bodrum tarihine ışık tutacak şeyler olabilirdi. İmbik, Bodrum’un başkanı Ahmet Aras’ın iki özür borcu olduğunu düşünüyor. Birisi Arı İnan’a, diğeri de BOSAV ve emek vermiş diğer kişilere.

Arı İnan, Bildiğimiz kadarıyla hayatta ve Ankara’da. Bir bilgi daha verelim, annesi Afet İnan’la ilgili bir meczubun iğrenç şeyler söylemesi üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşiyle birlikte evinde ziyaret etmiş Arı İnan’ı.

Söylenecek çok şey var, lakin Ahmet Aras’ın bir günahı yok dememiz de doğru sayılmaz. Her şeyi kendisi araştırıp, öğrenemez. Fakat Aras’ın geri dönüp bir bakması gerekmiyor mu arkamda neler oluyor, kim ne yapıyor diye. Ahmet Aras,  önüne kimin ne getirdiğine, ne için getirdiğine artık çok daha dikkat etmeli.  Yoksa vebali kendinin olur. Başka kimseye kabahat bulmasın.

İmbik’in notu: İkinci kitap elimize geçtiğinde detaylı bir inceleme yapacağız. Bodrum Belediyesi ve yayın kurulu sadeleştirilmiş yeni bir kitap mı çıkarmış, yoksa sadeleştirilen ilk kitabın ikinci baskısını yeni diye Bodrum’a yutturmaya mı çalışıyor.

Selametle

Aras, yeni bir "Bodrum Tarihi" mi yazıyor? Aras, yeni bir "Bodrum Tarihi" mi yazıyor? Aras, yeni bir "Bodrum Tarihi" mi yazıyor? Aras, yeni bir "Bodrum Tarihi" mi yazıyor? Aras, yeni bir "Bodrum Tarihi" mi yazıyor? Aras, yeni bir "Bodrum Tarihi" mi yazıyor?

polat-galle