DOLAR
32,3343
EURO
35,1710
ALTIN
2.245,19
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C

Avrupa Müze Forumu’ndan Tükiye’nin üç müzesine ödül!

Avrupa Müze Forumu’ndan Tükiye’nin üç müzesine ödül!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Türkiye’den üç müze, 5 Mayıs’ta Avrupa Müze Forumu’ndan ödül aldı. Troya Müzesi 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’ne layık görülürken, Odun Pazarı Modern Müze, 2021 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülüne ve Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de 2021 Silletto Ödülüne layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Eski Genel Müdürü İrfan Önal, blogunda “Troya Müzesi… Türkiye’nin Dünyaya Armağanı” başlıklı bir makale yayımladı.

Avrupa Müze Forumu’ndan Tükiye’nin üç müzesine ödül!
Troya Müzesi – Photo ©NAARO

“Bu, Türk Müzeciliğinin başarısıdır!”

Yazısında “Türkiye, kültür ve turizm sinerjisini oluşturmak için büyük bir çaba içindedir. Kum-deniz-güneş konseptine bağlılığını azaltmak, turizmi Anadolu’ya da yaymak ve ürün çeşitliliğini sağlamak amaç edinilirken, kültür alanında bu anlayışı desteklemek için, kültürel varlıklarını ayağa kaldırmak, çağdaş müzeciliği hedeflemek ve Anadolu’nun eşsiz potansiyelini harekete geçirmek hedeflenmiştir” diyen İrfan Önal, Türkiye’den üç müzenin Avrupa Müze Forumu’ndan ödül aldığını vurgulayarak “Bu, Türk Müzeciliğinin başarısıdır!” şeklinde yorumladı.

Troya Müzesi’ni “Türkiye’den Dünyaya Armağan” olarak nitelendiren İrfan Önal’ın o yazısı:

“Diğer iki müzemizle birlikte, Troya Müzesi çağdaş müzecilik anlayışımızın bir simgesidir. Bu nedenle 2018 yılında tanıtımda “Tematik Yıllar” konseptini geliştirirken de Bakanlığımız bu düşünceyle hareket etmiştir; tanıtım stratejisinin merkezine o yıl Troya Müzesi yerleştirilerek yeni müze “Türkiye’den Dünyaya Armağan” olarak konumlandırıldı. Böylece Türkiye dünyaya, turizm algısının dışında farklı bir perspektif sunduğunu gösterdi.

Avrupa Müze Forumu’ndan Tükiye’nin üç müzesine ödül!
Troya Müzesi (Troia Museum)

Troya Müzesi’ne bu ödül neden verildi?

Troya Müzesi, Tunç Çağı kentinin arkeolojik kazılarından olağanüstü objelere ev sahipliği yapıyor. Müze, Çanakkale şehrinin dışında, Troya bölgesinin yakınında, hoş bir yeni binada yer almaktadır. Mimarın parlak fikriyle, ışık ve gölge oyunuyla yarattığı etki zamanın geçtiği hissini aktarıyor ve bina bir güneş kadranına dönüşüyor. Sergi, arkeolojik sitenin tarihini eserler, multimedya ve etkileşimler aracılığıyla sunarken çağdaş sorunları ele alma ve geçmiş ile bugünü birbirine bağlama biçiminde de yenilikçiliğini sergiliyor.

Diğer konuların yanı sıra yağma, kültürel mülkiyet hakları, miras mülkiyeti, ülkesine geri gönderilme ve ulusal kimlik gibi konular da sergiye entegre edilmiş. Sergi ayrıca ziyaretçileri, zamanın derinliğinde, gerçek olduğunda güzel bir şey için nasıl savaştığımızı düşünmeye de teşvik ediyor. Bunu, bin yıl arayla gerçekleşen Troya ve Gelibolu savaşlarını vurgulayarak ortaya koyuyor.

Her yıl arkeolojik sit alanına gelen 700 bin ziyaretçiden yaklaşık 100 bini, ilk 12 aylık faaliyet döneminde yeni müzeyi ziyaret etti. Müze, ziyaretçilerin Troya ve onun tarihsel bağlamına dair anlayışını derinleştirerek arkeolojik sit alanını tamamlıyor. Müze ayrıca yerel halkla yakın bir şekilde çalışıyor. Yanı başında bulunan köydeki kafeler, oda kahvaltı konaklama imkanları, el sanatları, ülkeyi, insanları ve tarihi deneyimleme şansı sunuyor.

Troya Müzesi, yukarıda anlatılanları sağladığı için bu prestijli ödüle layık görüldü. Odun Pazarı Modern Müze ve Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de kendi konseptlerinde benzer katkılar ve etkiler nedeniyle ödül aldılar. Yani, 150 yıllık müzecilik tecrübemizin “korumacılık” anlayışının yanına “iletişim”i ve “deneyimleme”yi başarıyla koyup çağdaş müzeciliğin örneğini oluşturdular.

Bakanlık camiamıza, kültür ve turizm sektörlerimize ve insanlığa hayırlı olsun…”

velux