DOLAR
32,3015
EURO
35,1296
ALTIN
2.274,54
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Avrupa’da Mülk Yatırımı Yaparak Oturma İzni ve Vatandaşlık Almak

Avrupa’da Mülk Yatırımı Yaparak Oturma İzni ve Vatandaşlık Almak
A+
A-
velux

Portekiz ve Yunanistan, uzun yıllardır AB üyesi olmayan vatandaşlara Golden Visa  programlarını sunuyor. Portekiz Golden Visa ile 2012’den bu yana 9.000’den fazla yatırımcı gayrimenkul satın alarak Portekiz’’de oturum hakkı elde etti. Yunanistan ise 2013’ten bu yana toplamda 8.000’den fazla yatırımcıya oturum izni verdi.

Her iki ülkede de en çok başvuru yapan milletler arasında Türk vatandaşları ilk beşte yer alıyor.

Golden Visa İçin Mülk Satın Alma Süreci

Her ülkenin yatırım yapabilmeniz için farklı yatırın tutarı kriterleri ihtiyacı vardır. Yunanistan’da, bir mülkün satın alınması için minimum miktar 250.000 Euro iken Portekiz’de minimum yatırım tutarı 280.000 Euro’dur.

Başvurmak için öncelikle gayrimenkul yatırımını yapmanız gerekiyor. Ardından Golden Visa başvurusu için gerekli belgeleri topluyorsunuz. Başvurunuzun sonuçlanması birkaç ay sürebilmektedir. Altı aydan kısa bir süre içinde ise oturma izninizi alırsınız.

Golden Visa İle Avrupa’da İkamet Hakkı

Oturma kartınızı aldıktan sonra yatırım yaptığınız ülkede yaşayabilirsiniz. Ayrıca hem Yunanistan hem de Portekiz Golden Visa ile, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilirsiniz. Bu, 26 Avrupa ülkesine istediğiniz zaman gidebileceğiniz anlamına geliyor.

Minimum Kalış Süresi

Her şeyden önce, Yunanistan Golden Visa’nızı elinizde tutmak için minimum kalış şartı yoktur. Yani, Golden Visa’nızı aldıktan sonra Yunanistan’da yaşamak zorunda değilsiniz. Bu, programın en popüler ayrıcalıklarından biri. Ancak, yatırımınızı sürdürmeniz ve ikametinizi her beş yılda bir yenilemeniz gerektiğini unutmayın.

Portekiz ise özel gereksinimlere sahiptir. Son yapılan değişikliğe göre, aldğınız ilk Portekiz Golden Visa iki yıl süreyle geçerli olacak. Bu süre zarfında Portekiz’de en az 14 gün kalmalısınız. İki yıl sonra oturma izninizi tekrar yenilemeniz gerekir. Bu sefer iki yıl daha geçerli olacak. Benzer şekilde, bu süre içinde en az 14 gün Portekiz’de kalmanız gerekiyor.

Portekiz Golden Visa ile AB Vatandaşlığı

Kalış şartını tamamladığınızda beş yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Beş yıl sona erdiğinde daimi ikamet için başvurmak başka bir seçenektir. Bunlardan herhangi birini elde ettiğinizde artık yatırımınızısürdürmenize de gerek kalmaz. Daimi ikametgah veya vatandaş olduğunuzda evi satabilirsiniz.

AB vatandaşı olduğunuzda diğer AB vatandaşları gibi AB ülkelerinde yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. Bu aynı zamanda aile üyeleriniz için de geçerlidir.

Gayrimenkul Yatırım Seçenekleri

Yunanistan, mülk satın almak için yalnızca bir kriter sunar. Bu da Yunanistan’da en az  250.000 Euro değerinde bir mülk satın almayı gerektirir.

Portekiz ise dört farklı gayrimenkul seçeneği sunuyor. En yaygın seçenek, Portekiz’de en az 500.000 Euro değerinde mülk satın almaktır.

İkinci seçenek, Portekiz’de düşük yoğunluklu bir bölgede en az 400.000 Euro değerinde bir mülk satın almaktır.

Diğer iki seçenek, kentsel bir rehabilitasyon alanında mülk satın almayı içerir. Bunlardan biri minimum 350.000 Euro tutarında gayrimenkul satın almaktır. Bu tür mülkler ya en az 30 yaşında olmalı ya da bir kentsel rehabilitasyon bölgesinde bulunmalıdır. Son seçenek minimum 280.000 Euro’dur. Bu seçenek için de 350.000 Euro’luk gereksinimler geçerlidir. Ek olarak, mülkün de düşük yoğunluklu bir alanda olması gerekir.

Programa Dahil Edebileceğiniz Aile Üyeleri

Portekiz Golden Visa için asıl başvuru sahibi sizseniz, aşağıdaki aile üyelerini dahil edebilirsiniz:

  • Eşiniz,
  • 18 yaşından küçük çocuklarınız,
  • Evli olmayan ve tam zamanlı öğrenci olan çocuklarınız ve
  • 65 yaşın üzerindeki ebeveynleriniz.

Yunanistan Golden Visa için asıl başvuru sahibi sizseniz, aşağıdaki aile bireylerini başvurunuza ekleyebilirsiniz:

  • Eşiniz
  • 21 yaşından küçük bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız ve
  • Sizin ve eşinizin ebeveynleri

Neden Bir Yatırım Seçeneği Olarak Golden Visa’yı seçmelisiniz?

Yunanistan ve Portekiz Golden Visa programları birçok avantaj sunar. Her şeyden önce, beklenmedik durumlar için iyi bir B Planı sağlar. Ekonomik, sağlık sebepleri, eğitim veya daha iyi bir yaşam bu programlar oldukça büyük imkanlar sunar.

Ayrıca Yunanistan ve Portekiz, Batı Avrupa’daki en ucuz fiyatlı ülkelerden ikisi. Yaşam maliyeti, yabancı vatandaşlar için nispeten düşük ve uygun fiyatlı.

Ayrıca birçok rapor ve araştırmaya göre Portekiz Avrupa’nun üçüncü, dünyanın ise dördüncü en güvenli ülkesidir.

Pandemi döneminde Yunanistan, yurt dışında yaşayan yatırımcılar için uzaktan başvuru imkanı sundu. Buna göre başvurunuzu uzaktan tamamlayabilirsiniz. Mülk alımını ise yetki verdiğiniz bir hukuk firması sizin adınıza tamamlayabilir. Süreç tamamlandığında sadece biyometri randevusu için Yunanistan’da fiziksel olarak bulunmanız yeterli olacaktır.

Siz de bugün başvurunuzu yapın ve Avrupa’da oturma izni hakkı alma fırsatını kaçırmayın.

Aktur tatil sitesi