DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Bağlıkaya 2021 turizmini değerlendirdi, yıl sonu tahminini açıkladı

Bağlıkaya 2021 turizmini değerlendirdi, yıl sonu tahminini açıkladı
A+
A-
Aktur tatil sitesi

2021 yılına ilişkin paylaştığı öngörülerinin, yıl içinde gerçekleşen turizm hareketlerinin seyriyle beklentilerine uygun bir şekilde geliştiğini açıklayan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, 2021 turizminin kısa bir değerlendirmesini yaptı.

Yakın bir zamanda açıklanan 9 aylık turizm verileri sonucu 17,5 milyonu yabancı olmak üzere toplamda 21,5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Türkiye, turizm gelirinde 16,8 milyar dolara ulaştı, kişi başı ortalama turizm harcamasında da 830 dolar seviyesini gördü. Özellikle yılın ikinci yarısında AB aşı pasaportunun hayata geçirilmesi ve hemen ardından ana pazarların aşamalı bir şekilde turistik seyahatlere açılması sektöre bir nebze de olsa nefes aldırdı.

TURİZM İÇİN YIL SONU HEDEFİ…

Milliyet’te yer alan habere göre turizm sektöründeki son gelişmelere ve ara tatil taleplerine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın dikkat çeken ifadeleri şöyle:

  • Turizm hareketlerindeki bu olumlu seyir sektörün önünü görebilmesi ve önümüzdeki yılı planlaması açısından iyi bir gelişme oldu.
  • 2021 yılını yaklaşık 24 milyon yabancı ziyaretçi sayısı ve 20 milyar doları aşkın bir turizm geliri ile kapatmayı hedefliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Ağustos ayında yaptığı açıklamada benzer ifadeleri kullanmıştı. Bkz: Bakan Ersoy’dan 25 milyon turist hedefi için açıklama
  • Temmuz ayı itibarıyla Rusya ve Almanya pazarının açılması hareketliliği artırdı. Bu yıl ülkemize gönderdiği ziyaretçi sayısıyla üçüncü sıraya yerleşen Ukrayna pazarı ise sezonun başından beri açıktı. Ana pazarlarımızdan İngiltere ise geç açılmasına rağmen önümüzdeki sene için ümit veriyor.
  • Ocak-Eylül döneminde Rusya’dan 3,4 milyon, Almanya’dan 2,2 milyon, Ukrayna’dan 1,7 milyon ziyaretçi ağırladık. Bu üç pazarı 806 bin kişi ile Bulgaristan ve 708 bin kişi ile İran takip etti. Uzak pazarlar hariç çoğu pazarda bu yıl toparlanma yaşıyoruz. Salgının dünyada kontrol altına alınması ve aşılanma sayılarının artmasıyla birlikte gelecek yıl daha iyi rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum.

ARA TATİL REZERVASYONLARI İÇİN ERKEN DAVRANMAK ÖNEMLİ

2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı takvimine göre, 15 Kasım-19 Kasım günleri arasında verilecek olan ara tatilin hafta sonları ile birleşmesiyle 9 günü bulacak bu zamanı değerlendirmek isteyenlerin rezervasyonlara başladığını da aktaran Bağlıkaya, konuyla ilgili şunları söyledi:

  • Ara tatil iç turizmde canlanmayı beraberinde getirecektir. Çünkü son bir haftadır ara tatile yönelik taleplerde belirgin bir artış yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 hafta boyunca da bu taleplerin artacağını söylemek mümkün. Uzayan sezon dolayısıyla taleplerin yoğunlaşması, otellerin de müsaitliklerinin giderek azalması nedeniyle tatilcilerin seyahat acenteleri üzerinden rezervasyon yaptırmak noktasında erken davranmaları önem taşıyor.
velux