DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
31°C
Muğla
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
27°C

Bilimsel araştırma: Sosyal medya bağımlılığına karşı terapi önerisi

Yapılan bir araştırma, son yıllarda sayıca çok artan sosyal medya bağımlılarının ruh sağlığını iyileştirmek için terapiye başvurulması gerektiğini ortaya çıkardı.

Bilimsel araştırma: Sosyal medya bağımlılığına karşı terapi önerisi
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Bilimsel araştırma: Sosyal medya bağımlılığına karşı terapi önerisi

İngiliz araştırmacılar, sağlık görevlilerinin “sorunlu” sosyal medya kullanımının üstesinden gelmek ve ruh sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı olmak için depresif hastalara terapi sunması gerektiğini ileri sürdü.

İngiltere’deki University College London (UCL) tarafından yürütülen çalışma, sosyal medya ile fazlasıyla haşır neşir olanlara yapılabilecek potansiyel müdahaleleri araştırdı.

Buna göre, sosyal medya kullanımlarını sınırlayanlar, depresyon, kaygı ve yalnızlık düzeylerinde iyileşmeler gördüler. Ancak araştırmacılar, bilişsel davranışçı terapi gibi terapiye dayalı müdahalelerin, sosyal medyadan tamamen uzak durmaktan bile daha etkili olduğunu buldu.

Araştırmacı için, dünya çapında 2004 ile 2022 yılları arasında yürütülen 2.700’den fazla deneysel çalışma dikkate alındı.

Daha sonra sosyal medya kullanımının yetişkinlerin zihinsel sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdiler. Journal of Medical Internet Research dergisinde yayınlanan rapor için 23 kadar çalışma analiz edildi.

Bunların yüzde 39’u, sosyal medya kullanımına müdahalenin zihinsel sağlığı iyileştirdiğini buldu.

Terapi temelli müdahaleler, sosyal medyadan uzak durmak (%25) veya platform kullanımını sınırlamak (%20) ile karşılaştırıldığında, çalışmaların %83’ünde en etkili ve ruh sağlığını iyileştiren müdahaleler oldu.

Depresyon en çok araştırılan durumdu ve vakaların yüzde 70’i müdahalenin ardından daha iyi bir sonuç gösterdi.

“SÜREYİ AZALTMAK YETERLİ DEĞİL”

Aynı zamanda çalışmanın baş yazarı olan UCL Epidemiyoloji ve Sağlık Enstitüsü’nden Dr. Ruth Plackett, “Sosyal medyayı kullanan insanlarda ruh sağlığı sorunları artış gösteriyor.”

“Sağlık ve bakım profesyonelleri, sosyal medyada harcanan zamanı azaltmanın tek başına ruh sağlığına fayda sağlamayacağının farkında olmalıdır.”

“Bunun yerine, daha terapi temelli bir yaklaşım benimsemek ve sosyal medyayla nasıl ve neden etkileşime girdiğimizi düşünmek ve bu davranışları yönetmek ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.” dedi.

2021’de İsveç’te yapılan bir araştırmada da, sosyal medyanın aşırı kullanımını diğer bağımlılık davranışları ve zihinsel sıkıntılarla ilişkilendirilmişti.