DOLAR
32,3766
EURO
35,0173
ALTIN
2.325,42
BIST
9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Bina Kimlik Sistemi ile neler değişecek?

Bina Kimlik Sistemi ile neler değişecek?
A+
A-
polat-galle

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasını başlattı. Teknolojik bir levha halinde bina girişine monte edilecek sertifikada, binaya ait tüm bilgiler yer alacak. Kimlik verilen binalar 5 yılda bir denetlenecek, kolonda kesilme, kaçak kat çıkma ya da bina statiğini bozan bir müdahale var mı bakılacak. ‘Bina kimlik kontrolü’ ile can güvenliğini riske eden müdahaleler önlenecek. İşte detaylar…

Bina Kimlik Sistemi ile neler değişecek?

Devreye alınan Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması ile tamamlanan her yapıya sertifika niteliğinde QR kodu ve elektronik etiket verilecek. Teknolojik bir levha halinde binaya monte edilecek ve bu sertifika sayesinde o binanın teknik bilgilerine rahatlıkla ulaşılacak.

İskân alan binalara kimlik sertifikası takılmaya başlandı. Bundan sonra etaplar halinde binaların yaşına göre diğer yapılara geçilecek. BKS çalışmasında kişisel bilgiler de korunacak. Binada yaşayanlar, ev alacak-kiralayacaklar ve kamu yetkilileri farklı detayları görebilecek.

Kaçak kat, kolonda zarar takip edilecek

BKS verilen binalar 5 yılda bir denetlenecek. Böylece binaya kaçak kat yapılmış mı, kolonlara zarar verildi mi gibi konular takip edilmiş olacak. Can güvenliğini tehdit eden bir durum varsa bina boşaltılarak sorumlulara sadece para cezası verilmeyecek, aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak.

Bina Kimlik Sistemi ile neler değişecek?

Ev kiralamadan riskli bina olup olmadığı öğrenilecek

BKS ile ev alacak ya da kiralayacak kişiler, kiralama veya satın alma kararını vermeden önce bina ile ilgili tüm bilgileri levhalardaki QR kodlarını telefonlarına okutarak görüntüleyebilecek.  Binanın ne kadar güvenli olduğu, yasal olmayan bir işlemin yapılıp yapılmadığı gibi bilgilere anında ulaşabilecek.

Müteahhit firma ya da mülk sahibi tarafından verilen bilgiler de bu yolla kontrol edilebilecek. Böylece binada kullanılan betondan iskân tarihine, evlerin büyüklüklerinden yapılan denetim sonuçlarına kadar her şey şeffaf olarak görüntülenebilecek.

Acil durumda arama kurtarma çalışmalarına destek verecek

Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında başta kat planı olmak üzere birçok detay hayati önem taşıyor. BKS de olası bir yıkım halinde binaya ait tüm bilgileri sunacak. Kimlik levhalarının üzerine beton yıkılsa da sistem zarar görmeyecek. Bina bilgilerine 50 metre mesafeden dahi ulaşılabilecek.

Aktur tatil sitesi