DOLAR
32,5975
EURO
34,7931
ALTIN
2.498,37
BIST
9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bir Arap ülkesiyle ilk vize muafiyeti anlaşmasını imzaladı

Bir Arap ülkesiyle ilk vize muafiyeti anlaşmasını imzaladı
A+
A-

İlişkilerin normalleşmesi anlaşmalarının ardından, ABD heyetinin eşlik ettiği BAE hükümet temsilcileri, İsrail’e ilk ziyareti düzenledi. İlişkileri ilerleten anlaşmalar imzalanmasıyla yeni dönem şekilleniyor.

15 Eylül’de Beyaz Saray’da imzalanan ilişkileri normalleştirme anlaşmalarının ardından, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümet temsilcileri İsrail’e ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi. Tel Aviv’in Ben-Gurion Havaalanı’na inen heyetleri, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ve Maliye Bakanı İsrael Katz kırmızı halı töreniyle karşıladı.

İsrail heyetinin BAE ziyaretine iadede bulunulması, ilişkileri daha da ilerletecek bir dizi anlaşmanın imzalanmasını beraberinde getirdi.

Bir Arap ülkesiyle ilk vize muafiyeti anlaşması

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail ile BAE arasında karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasına varıldığını açıkladı. Bu, bir Arap devleti ile İsrail arasında ilk vizelerin kaldırılması anlaşması olması açısından da önem taşıyor. Yani iki ülkenin vatandaşları ne zaman isterlerse hiçbir başvuruda bulunmaksızın diğer ülkeyi ziyaret edebilecek.

İmzalanan diğer anlaşmalar ise yatırım, havacılık, bilim-teknoloji alanlarına odaklı. Bu kapsamda iki ülke arasında haftada 28 ticari uçuş yapılacak.

İsrail’e giden BAE Mali İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Ubeyd Humeyd et Tayir’in başkanlığındaki heyete eşlik eden ABD heyetinde, Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Avi Berkowitz var.

“Trump sağolsun tarih yazıyoruz”

Havaalanında düzenlenen törende BAE ve ABD heyetlerine hitap eden İsrail Başbakanı, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da imzalanan BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik İbrahim Anlaşmaları dolayısıyla ABD Başkanı Donald Trump ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’e teşekkür ederek, “ABD’nin desteği olmasa bugün burada olamazdık” dedi. Kuşaklar boyu devam edecek tarih yazdıklarından söz eden Netanyahu, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların muazzam heyecan ve coşku yarattığını dile getirdi.

“Sadece bizim değil, tüm Ortadoğu’nun yararına”

“Bilincine varıp gerçekleştirmeye başladığımız potansiyel, sadece bizim değil, tüm Ortadoğu’nun yararına” mesajını veren İsrail lideri Netanyahu, “BAE’den üst düzey heyetin ziyareti haklarımıza, bölgeye ve tüm dünyaya dostça, barışçı ve karşılıklı normal ilişkilerin faydasını gösterecek” dedi. Netanyahu “Diğer hükümetlerin de dost olarak birlikte çalışmanın daha iyi olduğunu anlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Netanyahu’nun ardından kürsüye gelen Tayir, İsrail’e giden ilk BAE heyetine başkanlık etmekten onur duyduğunu dile getirdi.

Kudüs merkezli 3 milyar dolar bütçeli İbrahim Fonu

Görüşmelerin devam edeceği ve ilişkilerin derinleşeceği mesajını veren BAE’li bakan, ABD, İsrail ve BAE olarak Ortadoğu ekonomisini geliştirmek için Kudüs merkezli İbrahim Vakfı kuracaklarını ve bu fona 3 milyar dolar tahsis edeceklerini duyurdu.

ABD Büyükelçiliği’nin İbrahim Fonu ile ilgili basın açıklamasında şöyle denildi:

“Bölgesel ticareti güçlendirecek, stratejik altyapı projelerini mümkün kılacak ve elektriğe güvenilir erişim sağlayarak enerji güvenliğini artıracak. Aynı zamanda tarımsal verimliliği artırmayı ve bölgedeki temiz suya güvenilir ve verimli erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.”

Aktur tatil sitesi