DOLAR
42,6945
EURO
50,1592
ALTIN
5.898,49
BIST
11.311,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
14°C
Muğla
14°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
17°C
Aktur Arsipel tanıtım banner

Bodrum’da 245 yıllık Aya Nikola Kilisesi yeniden canlanıyor

245 yıllık Aya Nikola Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bodrum Belediyesi’ne tahsis edildi. Belediye, yapıyı aslına uygun şekilde yeniden inşa edecek.

Bodrum’da 245 yıllık Aya Nikola Kilisesi yeniden canlanıyor
31.10.2025
220
A+
A-
Polat su reklam

Aya Nikola Kilisesi Bodrum Belediyesi’ne tahsis edildi: 245 yıllık yapı yeniden canlanıyor

Bodrum Haber

Muğla’nın Bodrum ilçesi şehir merkezindeki Çarşı Mahallesi ve dünyaca ünlü Cumhuriyet Caddesi (Barlar Sokağı) üzerinde yer alan 245 yıllık Aya Nikola Kilisesi, restorasyon çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iki yıllığına Bodrum Belediyesi’ne tahsis edildi.

245 yıllık geçmişe sahip tarihi yapı
Aya Nikola Kilisesi’nin, farklı kaynaklara göre 1780 veya 1873 yılında Aziz Nikola’ya adanarak inşa edildiği, 1969 yılında ise Pamukkale Üniversitesi’nin verdiği çürük raporu sonrası kontrollü biçimde yıkıldığı belirtiliyor.

Bodrum Belediyesi, kilisenin yeniden canlandırılması için aslına uygun rekonstrüksiyon projesi hazırladı. Yapılacak yenileme çalışmasının, “geçmişle bağ kuran bir kültürel miras restorasyonu” olacağı ve yapının özgün ruhunun korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının hedeflendiği ifade edildi.

“Bodrum’un orta yerindeki utanç anıtı canlanacak”
Bodrumlu araştırmacı-yazar Necip Damar, yıllardır harabe halde duran Aya Nikola Kilisesi’nin restorasyon kararıyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
Aya Nikola Kilisesi’nde beklenen adım nihayet atıldı. Bodrum’un orta yerindeki utanç anıtı gibi duran harabe alanın etrafı demir parmaklıklarla çevrilerek çalışmalara başlandı. Aya Nikola Kilisesi, modern estetik deneylerin değil, tarihsel sadakatin ve kültürel sorumluluğun alanıdır.
Yıkılmış bir kilisenin yerine çelik bir ‘kopya’ yapmak onu yaşatmak değil, geçmişi estetik bir değere yeniden icat etmek anlamına gelir. Ancak Bodrumlular olarak düşüncemiz, ortalıkta bir mezbelelik olduğu, bunun Bodrum’un geçmişi adına bir utanç yarattığı yönündeydi. Belediye’nin ve Başkan Tamer Mandalinci’nin başlattığı çalışma bu ayıbı ortadan kaldıracak nitelikte olumlu bir başlangıçtır.

Kültürel miras yeniden hayat buluyor
Belediye yetkilileri, çalışmaların Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu denetiminde yürütüleceğini ve yapı tamamlandığında kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacağını belirtti. Restorasyonun iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Anter Haber

TED Kolej
scrubs forma