DOLAR
32,4336
EURO
34,4500
ALTIN
2.488,21
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Açık
17°C

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ: “DİPLOMAMIZ YOK SAYILIYOR”

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ: “DİPLOMAMIZ YOK SAYILIYOR”

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ: “DİPLOMAMIZ YOK SAYILIYOR”

Ocak 2021’de yeni yönetimi göreve gelen Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği tarafından, ‘Atıksu Arıtma Tesisi’ uygulamasında Çevre Mühendislerinin diplomalarının yok sayılarak birkaç günlük eğitimle farklı meslek gruplarına belge verilmesine tepki gösterildi.

Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Adalet Öner tarafından yapılan açıklamada, “Sadece iki haftalık çevrimiçi atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi sonunda yapılacak bir sınavda başarılı olanlara, Bakanlıkça tesis sorumlusu belgesi verilmesi dayatması kabul edilemez bir durumdur. Bu uygulamanın ücret karşılığı yapılması, üstelik diğer ilgili ilgisiz disiplinlere de sektörde Çevre Mühendisleri ile aynı koşullarda kapı açılması akıl dışıdır” eleştirisi yer aldı.

Öner, “Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ 23 Mayıs 2019 tarihinde yayımlandı. Odamız bu konuda tepkisini göstererek, sürecin iptali ve yürütmenin durdurulmasına yönelik dava açtı. Bizim 4 yıl boyunca eğitim gördüğümüz konularda, bir kaç günlük eğitimle diğer meslek gruplarına da sertifika verilmesi diplomamızın hiçe sayılması anlamına geliyor” dedi.

Adalet Öner, “Bu Tebliğ, ülkemizdeki mevcut atık su arıtma tesislerinin planlama, projelendirme ve imalat adımlarında yapılan hatalar yok sayılarak, sorunun yalnızca atıksu arıtma tesislerinin ‘iyi işletilemediği tezi’ üzerinden yola çıkılarak yapılmış bir düzenlemedir” denildi.

Açıklamanın son bölümünde, “Tesislerin doğru yönetilmesi ve işletilmesi; bu tesislere ilişkin tüm aşamaların bu konuda uzman meslek disiplini olan Çevre Mühendislerinin sorumluluğunda yürütülmesine, etkin denetim mekanizmaları ile yönetim ve işletme süreçlerinde çevre yönetimi anlayışının mühendislik, çevre ve halk sağlığı yararı kapsamında değerlendirilmesine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Bodrum Ev Emlak