DOLAR
32,3361
EURO
35,1955
ALTIN
2.247,62
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

CHP’li Karahan’dan orman yangınları ile ilgili suç duyurusu

CHP’li Karahan’dan orman yangınları ile ilgili suç duyurusu
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde CHP’li ilçe başkanı Halil Karahan bugün Bodrum Adliyesi’nde Milas ve Bodrum başta olmak üzere Muğla’da çıkan orman yangınları ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaynak Anterhaber.com

Karahan’ın basın açıklamasına Muğla CHP Milletvekili Mürsel Alban ile Bodrum Çevre Platformu Avukatı Remzi Kazmaz’da destek verdi. Adliye önünde açıklama yapan Karahan “Orman Genel Müdürlüğü ekipleri de yangınlar sırasında çok yetersiz kalmış ve yetkilileri tarafından gerekli strateji oluşturulamadığı gibi disiplinsizlik ve koordinasyon eksiklikleri de zararın boyutunu arttırmıştır. Bu hususa yerel halk ve desteğe gelen gönüllüler bizatihi tanık olmuşlardır. Sayın Savcılık dosyasına bu hususu ispatlayacak video ve fotoğraflar sunulacak, tanıklar bildirilecektir. Muğla’nın Bodrum ilçesinde CHP ilçe başkanı Halil Karahan bugün Bodrum Adliyesi’ne giderek 29 Temmuz tarihinde Milas’ta başlayıp Bodrum’da devam eden yangınlar ve  Marmaris, Köyceğiz, Datça, Fethiye, , Marmaris, Kavaklıdere, Seydikemer, Menteşe ve Yatağan olmak üzere toplamda 66.874 hektar ormanlık  alanın yok olduğunu, binlerce canlının yaşamını yitirdiğini, maddi ve manevi büyük zararlar doğduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

BU YANGINLARIN BÜYÜMESİNDE EN BÜYÜK SORUMLULUK ONLARDADIR

Karahan partililer ile birlikte adliye önünde yaptığı açıklamada “İlgili kurumlarda bulunan kişilerin görevi kötüye kullanma suçunu işlediklerini belirterek “Şüpheliler hakkında yapılacak soruşturma neticesinde haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini talep ettik. Orman yangınlarında yanan ormanlık alanın bu boyuta ulaşmasında ve binlerce canlının yok olmasında, orman yangınına yetersiz ekipmanla, koordinasyon zafiyetiyle gecikmeli olarak  yangın söndürme faaliyetini başlatan başta Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve Orman Genel Müdürlüğü yetkilileridir. Nitekim “Ormanların korunması Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevleri arasında sayılmıştır. Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başında olup en üst düzey yöneticidir. Bakan Pakdemirli’nin açıklamaları da bize net bir şekilde göstermiştir ki gerçekleşen yangınlara yetersiz müdahaleler yapıldığından Bakanlık görevlerini yerine getirmemiştir. Bu sebeple sadece Bodrum’da 9.325 hektar ormanlık alan ve canlılar yok olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin görevlerini yerine getirmemesinin sorumlusu en üst düzey yönetici olan Bekir Pakdemirli’dir” diye konuştu.

CHP’li Karahan’dan orman yangınları ile ilgili suç duyurusu

YANAN ORMANLARA MÜDAHALE EDİLMEDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR

Karahan açıklamasının devamında ise  “Bodrum yangının bu denli büyümesi ve tahrip ettiği alanın genişlemesi etkin ve hızlı bir şekilde hava desteğinin sağlanamamış olmasından kaynaklanmıştır. Bu husus tüm kamuoyunun gözleri önünde yaşanmış ve bunun birçok delili yaşayan halk tarafından kayıt altına alınmıştır. Yanan ormanlara gerek helikopter gerekse uçak ile hızlıca müdahale edilmesi gerekirken yeterli sayıda helikopter ve uçak olmaması sebebiyle yangınlara hızlı ve etkin müdahale edilmemiştir. Bunun yanında, eldeki hava ekipmanlarınn gece çalışabilecek yeterlilikte olmaması sebebiyle akşam olunca itfaiye ekipleri ve halk yangın ile başbaşa bırakılmış ormanlarımız kaderine terkedilmek zorunda kalmıştır. Bodrum yangının bu denli tahribata yol açması ve yangının 7. gününde kontrol altına alınabilmesinin nedenleri sadece bunlarla da kalmamaktadır. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri de yangınlar sırasında çok yetersiz kalmış ve yetkilileri tarafından gerekli strateji oluşturulamadığı gibi disiplinsizlik ve koordinasyon eksiklikleri de zararın boyutunu arttırmıştır. Bu hususa yerel halk ve desteğe gelen gönüllüler bizatihi tanık olmuşlardır. Sayın Savcılık dosyasına bu hususu ispatlayacak video ve fotoğraflar sunulacak, tanıklar bildirilecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

ORMAN BAKANI TEKNOLOJİYİ BİLMİYOR

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise “Yangınlara neden zamanında ve yeterli araçlarla müdahale edilemediğini ve yangınların bu kadar büyümesine neden olanların kimler olduğunu öğrenmek için suç duyurusunda bulunduk. Orman bakanı TBMM’ne verdiğim soru önergesinde elllerinde gece görüşlü yangın söndürme ve helikopterlerinin bulunmadığını ve dünyada böyle bir teknolojinin bulunmadığını söyledi. Ama yangının 13. gününde Bodrum’daki yangına gece görüşlü helikopterin bir anda ortaya çıkmasını nasıl izah edeceğiz. Demekki dünyada gece görüşlü yangın söndürme helikopteri ve teknoloji var ama Bakan’ın haberi yok, Bakan bu süreci doğru yönetemedi. Muğla Valisi yönetemedi, kriz masasını oluşturamadı. Muğla’nın 7 milletvekili var Sayın Vali 7 milletvekilini bir araya getiremedi. Muğla’nın 13 kaymakamı 13 belediye başkanı var Sayın Vali bir araya toplayıp krizi yönetemedi. Yüzde 68’i orman olan ilimizde neden yeteri kadar yangın söndürme filosunun bulunmadığını ve bu yangınla ihmali olanların araştırılmasını istedik” dedi.

velux