DOLAR
32,3355
EURO
35,1757
ALTIN
2.247,22
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C

Coğrafi işaret olarak tescillenen Fethiye tahini ilgi görüyor

Coğrafi işaret olarak tescillenen Fethiye tahini ilgi görüyor
A+
A-
polat-galle

MUĞLA (AA) – Muğla‘nın Fethiye ilçesinde, coğrafi işaret olarak tescillenen “Fethiye tahini” için yürütülecek markalaşma çalışmalarıyla ürünün yurt dışında da bilinir hale gelmesi amaçlanıyor.

Fethiye ve çevresinde yöreye has iri taneli susam yetiştiriliyor. Doğallığı ve lezzetiyle ilgi gören bu susamlar, firmalarca çiftçilerden satın alındıktan sonra “şifa kaynağı” olarak nitelendirilen tahine dönüştürülüyor.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca (FTSO) binlerce yıllık besin kaynağının hak ettiği değeri bulması için yapılan coğrafi işaret tescil başvurusu olumlu sonuçlandı.

Ürünün coğrafi işaret olarak tescillenmesi bölgedeki çiftçileri ve tahin üreticilerini sevindirdi.

– Tahin, Fethiye’nin coğrafi işaret belgeli ilk tarımsal ürünü oldu

FTSO Başkanı Osman Çıralı, AA muhabirine, Fethiye’nin hem turizm hem de önemli bir tarım bölgesi olduğunu söyledi.

Oda olarak bölgedeki tarımsal ürünlerle ilgili çalışmalar yapıp coğrafi işaret almak için çaba gösterdiklerini belirten Çıralı, “Fethiye tahini, Türkiye’deki ilk coğrafi işaretli tahin oldu. Aynı zamanda Fethiye’de coğrafi işaretli ilk tarımsal ürün unvanını aldı. Bundan sonra Fethiye’mizin tahinini Türkiye’de ve Avrupa’da pazarlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

– “Yerli susamdan ürettiğimiz tahinin lezzeti bambaşka oluyor”

Lokum ve tahin üreten bir firmanın pazarlama sorumlusu olan Emre Erdoğan da şirket olarak geleneksel ürünler ürettiklerini, bunlardan birisinin de tahin olduğunu dile getirdi.

Tahin üretiminde bölgede yetiştirilen susamları kullandıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yerli susamdan ürettiğimiz tahinin lezzeti bambaşka oluyor, çok kaliteli. Susamlarımız Fethiye, Seydikemer ve Gökova bölgesine yetişiyor. Susamlarımız ithal susamlara göre iri taneli, böyle olunca daha yağlı ve lezzetli oluyor. Susam iki kez kavrulunca aroması daha da artıyor. Tahinimizin coğrafi işaret alması bizleri çok sevindirdi. Ürünlerimiz hazırlanan etiketlerle satılacak. Bu çalışmayla susamımızın ünü yurt dışına kadar yayılacak. Bunun en büyük avantajı da çiftçimize olacak. Çifte kavrulmuş Fethiye tahinine Türkiye’nin farklı bölgelerinden talep oluyor. Yurt dışından da müşterilerimiz var. Yurt dışına talep doğrultusunda ürün gönderiyoruz. Farklı ülkelerden talep almaya başladık. Etiket ve markalaşmayla yurt dışı taleplerinin de artacağına inanıyoruz. İlk yurt dışı fuarında da tahinin tanıtımını yapacağız.”

Bodrum Ev Emlak