DOLAR
32,3865
EURO
35,0590
ALTIN
2.326,65
BIST
9.096,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Deniz Gümüşel serbest bırakıldı

Deniz Gümüşel serbest bırakıldı
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Milas’taki zeytin şenliğinin sponsorluğunu üstlenen YK Enerji’nin yeşil yıkamasını protesto ettiği için ‘halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek’ suçlamasıyla gözaltına alınan Deniz Gümüşel serbest bırakıldı.

Kaynak: Yesilgazete.org

Muğla‘nın Milas ilçesinde düzenlenen Zeytin Şenliği’nin sponsorluğunu yapan termik santral şirketi protesto ettiği için gözaltına alınan İkizköy Çevre Komitesi‘nden Deniz Gümüşel savcılık ifadesinin alınmasının ardından sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

Deniz Gümüşel, kendisini karşılamaya gelen kalabalık ile birlikte kömür madenine karşı nöbetin tutulduğu Akbelen Ormanı’na gitti. Kalabalık yol boyunca “Kömür buradan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz” ve “zeytin yaşatır, kömür öldürür” sloganları attı.

Neler yaşandı?

Muğla Belediyesi ve Milas Kaymakamlığı tarafından organize edilen pazar günü gerçekleşen etkinliğin sponsorluğunu Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) üstlenmişti.

Pazar günü Milas’ta gerçekleşen Zeytin Festivali’nde konuşma yapan Deniz Gümüşel, şirketin 2017 yılında kömür madenini genişletmek için Işıkdere’de 20 bin zeytin ağacını kestiğini hatırlatmıştı.

Şimdi de kömür madenini genişletmek için 35 bin ağacı kesmek istediklerine dikkat çeken Gümüşel, polisler tarafından alandan uzaklaştırılmıştı. Videolarda Gümüşel’in yol boyunca polisler tarafından sürüklenerek götürüldüğü görüntüleniyordu.

‘Polis neden gözaltına aldığını söylemedi’

Pazar günü gözaltına alınma anlarını Yeşil Gazete’ye anlatan Deniz Gümüşel, “Şirketin sponsor olduğunu öğrendiğimizde orada şirketin yol açtığı zararları anlattık. Şenliğe katılanlar da anlatmamızı istediler. Katılımcıların çoğu da haklı olduğumuzu doğru söylediğimizi belirtti” dedi.

Polislerin kendisini gözaltına almaya çalıştıklarını belirten Gümüşel polise “Beni hangi suçla gözaltına alıyorsunuz?” sorusunu sorduğunu ancak yanıt alamadığını aktardı. Gümüşel, gerekçe sunmadan almaya çalıştıkları için direndiğini söyledi.

‘Kolumda morluklar oluştu’

Polisin bu sırada orantısız bir güç kullandığını dile getiren Gümüşel, “Kolumda morluklar oldu. Sol bileğimi de ters çevirdiler ve baya zorladılar. Onun da raporunu aldık ve adli kayda geçti” dedi.

Gümüşel daha sonrasında ifadesinin alınmasının erteletilerek geceyi nezarethanede geçirmek zorunda bırakıldığını belirtti.

‘Nezarethanede gecelemem keyfi bir karardı’

Gümüşel, “Terörist muamelesi göstererek tüm gece TEM’de nezarethanede bekletildim. “Halkı kin ve nefrete teşvik etmek” suçlaması yönelttiler. Ancak kamuoyu gözaltına karşı verdikleri desteklerle cevabını vermiş oldu” dedi.

Gözaltında gecelemesi için hiçbir geçerli sebep sunulamadığını belirten Gümüşel, İlk olarak ‘savcılık yarın ifadesini alacak’ dediler. Devreye Baro Başkanları girdi telefonlar açıldı. Bunun üzerine ise ‘gözaltı dosyasını hazırlamayı bugün yetiştiremeyiz’ dediler” bilgilerini aktararak bu kararın keyfi bir şekilde verildiğini söyledi.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Savcılıkta verdiği ifadeyi de paylaşan Gümüşel, “Ne yaptığımı anlattım. İkizköylülerin iklim değişikliğinden ve kömürden dolayı zeytin üretimlerinin düştüğünü; bunlara sebep olan şirketin etkinliğin sponsorluğunu yaptığını öğrenince de gerçekleri dile getirdiğimi söyledim” dedi.

Herhangi bir adli kontrol şartı gerek görülmeden sabah saatlerinde serbest bırakılan Deniz Gümüşel, “Avukatlarla beraber haksız gözaltına karşı suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Deniz Gümüşel, bu süreç boyunca yanında olan herkese teşekkürlerini iletti ve kömür madenlerine karşı mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Aktur tatil sitesi