DOLAR
32,5816
EURO
34,8086
ALTIN
2.513,14
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Ege Üniversitesinde düzenlenen seminerde balon balığının tehlikelerine dikkat çekildi

Ege Üniversitesinde düzenlenen seminerde balon balığının tehlikelerine dikkat çekildi
polat-galle

İZMİR (AA) – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Filiz, Akdeniz ve Ege’de de görülebilen balon balığının dünyanın en zehirli ikinci balık türü olarak tanımlandığına dikkat çekerek, balığa çıplak elle dokunulmaması gerektiğini vurguladı.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, üniversitenin Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından “Balon Balığı, Mit ve Gerçekleri” konulu çevrim içi seminer düzenlendi.

Seminerdeki açıklamalarına yer verilen Prof. Dr. Filiz, tüm tropik iklim kuşaklarında görülen balon balığının tatlı su ortamlarında da bulunabildiğini, boylarının 2 santimetreden 120 santimetreye kadar uzayabildiğini, kendine has diş yapısına sahip olduğunu ifade etti.

Yavru bir balon balığının dahi sürekli büyüyen diş yapısı nedeniyle büyük canlıları yaralayabildiğine işaret eden Filiz, 28 türü ve 202 cinsi bulunan bu balıkların yavaş yüzdüğünü, çok zor şartlar altında ani hareket edebildiğini vurguladı.

İnsanların balon balıklarına elle dokunmaması gerektiğine dikkat çeken Filiz, şu bilgileri aktardı:

“Balon balığını ölümcül yapan özelliği sadece şişmesi değil ölümcül bir toksinle beraber yaşıyor olmasıdır. Balon balığının sivri dikenleri herhangi bir avcıya temas ettiğinde avcıyı ölümcül hale getirebiliyor. Bu yüzden balon balığına çıplak elle dokunmamalıyız. Çünkü balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü olarak tanımlanıyor. Balon balığındaki 2 miligramlık zehir 50 kilogram ağırlığındaki bir insanı rahatlıkla öldürebilir.”

Filiz, bu balığa yönelik av baskısı oluşturmanın önemli olduğunu, özellikle bazı türlerinin kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmasının balon balığı avcılığını cazip hale getirebileceğini de kaydetti.